Dansk selskab ønsker drone-lufthavn i Østgrønland

Selskabet Integra A/S foreslår at omlægge Forsvarets lufthavn i Mestersvig til en samlet civil-militær flybase i Østgrønland med speciale i drone-opsendelser.
24. februar 2016 06:15

Det skal især komme forskningen inden for miljø- og klima til gavn, fortæller direktøren Michael Thorsen til KNR.

- Idéen er at styrke forskningen, primært miljøforskningen på Østgrønland. Derfor vil vi gerne have lov til at flyve med droner, så vi kan opsamle langt flere informationer omkring miljøet og især global opvarmning.

Selskabet rådgiver kunder inden for flyvebranchen og ønsker bl.a. at servicere forskningsstationerne Station Nord, Zackenberg og Villum Research Center i Nordøstgrønland, som i dag har svært ved at overvåge hele Østkysten.

Læs også Rapport anbefaler flere droner og satellitter i Arktis

Mestersvig bør være samlingspunkt

I et brev til Forsvars- og Grønlandsudvalget i Folketinget foreslår Integra A/S, at Forsvarets lille lufthavn i Mestersvig bliver til en samlet civil-militær lufthavn for Østgrønland, hvor også droner kan sendes op fra. 

Her kan man trække på Forsvarets tekniske faciliteter i højere grad end den lille civile lufthavn Nerlerit Inaat (Constable Pynt på dansk, red.) 40 km fra Ittoqqortoormiit og cirka 180 km fra Mestersvig. 

Samtidig er vejrforholdene i Mestersvig mere stabile end ved Nerlerit Inaat, påpeger Integra A/S i sin henvendelse til udvalgene.

- Vi har behov for en plads i Østgrønland, hvor vi kan operere de her forholdsvis store droner. Det er jo ikke dem, som I ser i dag flyvende rundt i Nuuk eller andre store byer i Grønland. Der er altså tre en halv og helt op til 16-20 meter i vingefang, siger Michael Thorsen.

Læs også BILLEDER Villum Research Station indviet uden dronningen

Læs også Ny forskningsstation skal belyse klimaændringer i Arktis

Selskab er klar til medfinansiering

En samling af civile og militære flyvninger i Mestersvig vil kræve investeringer, som ifølge Integra A/S’ egne beregninger vil ligge på cirka 19 mio. kroner i anlægsudgifter. Samtidig vil der være en merudgift på 300.000 kroner årligt i forhold til at drive både Mestersvig og Nerlerit Inaat. 

Men firmaet vil gerne medfinansiere projektet i et eventuelt offentligt-privat partnerskab (OPP) med bl.a. Mittarfeqarfit, som ifølge Michael Thorsen fortsat skal stå for driften af en eventuel samlet, østgrønlandsk lufthavn.

- Hvis vi skal lave en logistik-platform i Mestervig, vil vi jo også være med til at betale en del af den omkostning, der vil være forbundet med at etablere sådan en logistikplatform.  Det er bare vigtigt for os, at man ikke rører ved de principper, man har bagved.

Der er i dag ansat mellem 10 til 15 personer i Nerlerit Inaat-lufthavnen, mens det også har været på tale, hvorvidt der skal anlægges en kortbanelufthavn i Ittoqqortoormiit.

Integra A/S har tidligere lavet beregninger for Selvstyret omkring lufthavns-placeringer og opmåler i dag desuden afstande til udvidelsen af lufthavnen i Ilulissat ved hjælp af droner for Selvstyret.