Døde sæler er stadig en gåde

Det seneste halve år er der blevet fundet mange ringsæler langs Alaskas kyst, som enten er døde eller også lader til at være temmelig syge. Men ingen ved endnu, hvad de lider af.
12. januar 2012 06:49

Ifølge avisen, Greater Kashmir, bløder sæler fra deres luffer, deres hud har eksem rundt om øjne og næse, og klumper af hår er tabt fra deres pels.

John Kelley, professor ved Institutet for Marine Videnskab ved Alaska Universitet i Fairbanks udtaler til avisen, at instituttet har modtaget hud- og pelsprøver taget fra de afdøde sæler og er blevet bedt om at undersøge, om de eventuelt kunne været blevet ramt af radioaktiv stråling.

En forklaring på de gådefulde symptomer kan nemlig være strålingssyge efter den omfattende ulykke på det japanske atomkraftværk, Fukushima, mange tusind kilometer vest for Alaska, lyder det fra forskeren, der først venter endeligt svar på sine prøver om nogle uger.

Andre eksperter skyder dog teorien til jorden og pointerer, at man end ikke har fundet forhøjede niveauer af radioaktivitet i Stillehavet. Flere store officielle organisationer heriblandt den amerikanske Fisk- og Vildtdyrstjeneste har i månedsvis ledt efter et svar på gåden om de døde og syge ringsæler, men forgæves.