Canada mangler fortsat et arktisk universitet

Canada er det eneste land blandt de otte arktiske nationer, som ikke har et universitet i de arktiske egne. Der er blevet talt om det i over 30 år, men nu skal der gøres noget.
Foto © : Alec Couros/Flickr Creative Commons
05. januar 2015 06:26

Det var Mary Simon, den kendte canadiske inuit leder, der igangsatte en Inuit-uddannelsesstrategi da hun var præsident for Inuit Tapiriit Kanatami - ITK.

Strategien satser på, at få unge Inuit til at blive i skolen, indtil de får i hvert fald et “high school diploma”... hvad der svarer til en afsluttende eksamen fra folkeskolen.
 
I øjeblikket forlader over 80 % af inuit studerende skolen inden de når så langt.
 
Hun siger til KNR, at nu da hun ikke længere er præsident for ITK, vil hellige sig uddannelsesstrategien og især stile imod at få oprettet et arktisk universitet i Canada.
 
Mary Simon understreger overfor KNR, at det er yderst vigtigt med et universitet i de arktiske egne.
 
- Et universitet, der kan basere undervisningen på inuit-kulturen og -sproget, for derved give de unge kulturel stolthed og samtidig bidrage til et øget  selvværd. De skal lære at forstå, at deres kultur og værdier er lige så vigtige som de uddannelser, der kan tages på de traditionelle universiteter i det sydlige Canada.
 

Skal inspirere til flere muligheder
- Et arktisk universitet vil inspirere de unge til opnå en højere uddannelse som vil give dem flere muligheder senere i livet, understreger hun.
 
Mary Simon diskuterede også etableringen af et arktisk universitet med Paul Quassa, Nunavuts uddannelsesminister ved en konference i Ottawa.
 
De var enige om, at dette arktiske universitet skal være et universitet ikke blot for Nunavut, men for Inuit Nunangat, det vil sige for alle Inuit og at det skal bygges et sted i de canadiske arktiske egne.