Canada afleverer sine krav angående Nordpolen

Der er mange mange milliarder kroner på spil. Hvem vil få retten til de undersøiske ressourcer og rigdomme i det arktiske hav?
04. december 2013 11:57

I sidste uge indsendte Danmark/Grønland deres indsamlede data med hensyn til krav om havbunden i de arktiske have. I følge FN Havretskonvention fra 1982, er det nu FNs opgave at se på de videnskabelige data og komme til en beslutning om hvilke lande har krav på hvilke dele af havbunden.

Noget der kan betyde millioner af kroner fordi havbunden er rig på olie og naturgas.

Nu er det Canadas tur til at indsende dets krav til FN. Canada har samarbejdet med Danmark/Grønland, Rusland og USA om at indsamle data. I alt har Canada brugt over 10 år og godt over en milliard kroner til at udføre det videnskabelige arbejde på land og til havs, og også undervands med en ubåd.

De indsamlede data viser at Canada er forbundet med Lomonosov undersøiske bjergkæde, noget Rusland også gør krav på.  I alt ønsker Canada rettigheder et meget stort område der, nogenlunde er på størrelse med 3/4 af Grønland.

Det er meningen, at datadokumenterne skal nå frem til FN på fredag, men nu i dag har den canadiske premierminister Harper bedt om, at kravene skal udvides til også at inkludere Nordpolen. Så Canada bliver nød til at indsende et sæt data nu og resten om meget kort tid.

Det forventes at det vil tage FN mindst 5 år før den når frem til en afgørelse.