Birna-sagen har været usædvanlig på flere måder

Sagen om drabet på Birna Brjánsdottir er på flere måder en særlig sag i islandsk sammenhæng. Der sker i forvejen få drab i Island. Men både eftersøgningen, drabet, dommen og opmærksomheden er stort set uden fortilfælde i landet.
Anklager og vicestatsadvokat i Island, Kolbrún Bennediktsdottir.
30. september 2017 12:29
Versionist Connie Fontain

Grønlandske Thomas Møller Olsen er fredag blevet idømt 19 års fængsel for drabet på Birna Brjánsdottir i januar og for indsmugling af 23 kilo hash.

Ifølge anklager og vicestatsadvokat Kolbrún Benediktsdóttir er der tale om en hård dom.

Og det er en usædvanlig sag i islandsk sammenhæng, siger anklageren.

- Jeg kan ikke huske en anden sag, hvor der er en pige ude i byen, som ikke kom hjem eller en sag med sådanne tilfældigheder, som det ser ud til, der har været her, siger hun.

LÆS OGSÅ 19 års fængsel for drab på Birna og narko

I Island er det sjældent med drabssager, hvor ofret og gerningsmanden ikke kender hinanden, siger Kolbrún Benediktsdóttir.

Dommen er også hårdere end sædvanligt. Normalt er straffen for drab i Island 16 år. Men når Thomas Møller Olsen får 19 år skyldes det, at han både er dømt for hashsmugling og drab. 

Men straffen er også blevet hårdere på grund af måden hvorpå drabet er udført, at Thomas Møller Olsen har forsøgt at skjule sine spor og at han i retten forsøgte at give skylden til en af sine kolleger, forklarer anklageren.

Sagen har fået stor opmærksomhed i verdenspressen, men især har den påvirket mange islændinge.

LÆS OGSÅ Anklager tilfreds med historisk hård dom i Birna-sagen

- I begyndelsen blev det efterforsket som en forsvundet pige, og alle har været ude at søge efter hende - så næsten alle islændinge har været involveret i sagen fra begyndelsen, siger Kolbrún Benediktsdóttir.

Og den store opmærksomhed har været med til at skabe et stort pres på anklagemyndigheden og politiet. Og derfor har det været vigtigt at sørge for at koncentrere sig om arbejdet og ikke lade sig påvirke, siger hun.

- Når man arbejder på sådan en sag, må man jo ikke lade sig påvirke. Man skal arbejde med sagen som med alle andre sager, siger hun.

Og for anklageren har sagen også helt personligt været noget anderledes.

- Der har været omtale af os (de involverede i sagen, red.) personligt, og det synes jeg har været mærkeligt, siger hun.