Bedre skole giver bedre økonomi

Folkeskolen skal styrkes og den offentlige administration slankes, hvis det står til Inuit Ataqatigiit.
Sara Olsvig ønsker en mere effektiv administration, men vil ikke acceptere dårligere service. Foto © : KNR
24. september 2016 16:59

Retter vi op på folkeskolen, styrker vi også økonomien. Sådan lyder recepten på en mere holdbar økonomi fra Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig.

Hun peger på, at Økonomisk Råds rapport endnu engang har slået fast, at der er et stort behov for reformer. Noget hun erklærer sig ganske enig i. 

Læs også IA kan ikke pege på finansiering af forslag

Den seneste tid har IA stillet sig noget skeptiske overfor de reformer Naalakkersuisut har foreslået, men Olsvig gør det nu klart, at partiet langtfra er hoppet af reformtoget.

Der skal styr på læreruddannelsen 

Inuit Ataqatigiits formand mener ligesom Økonomisk Råd, at der er behov for en øjeblikkelig og håndgribelig indsats på folkeskoleområdet. 

- Der behov for at sikre lærernes arbejdsmiljø. Der skal ligeledes være større sammenhæng mellem læreruddannelsestilbuddets indhold, da der i dag er meget stor mismatch mellem uddannelsesindhold og den virkelighed de studerende kommer ud i. Der er ikke nogen tvivl om, at vi skal rette op på læreruddannelsen, anfører Olsvig.

Ønsker effektiviseringer uden forringelser

Herudover mener IA, at svaret på de økonomiske udfordringer går gennem en modernisering og effektivisering af den offentlige sektor.

Sara Olsvig peger ikke konkret på, hvor hun ser muligheder for at effektivisere, men gør det klart, at partiet ikke stiltiende vil acceptere en serviceforringelse for den enkelte borger. 

Læs også IA savner en reform baseret på social omsorg

Læs også IA vil først finansiere forslag under forhandlinger

Endeligt opfordrer Olsvig også Økonomisk Råd til at se hele området omkring helt eller delvist selvstyreejede selskaber efter i sømmene. 

- Debatterne om for eller imod privatisering og liberalisering bliver i dag for sort-hvid. For Inuit Ataqatigiit handler det om befolkningens forhold og om at bekæmpe uligheden, slår Olsvig fast i sit indlæg.