Bankdirektør: Der skal mere gang i økonomien

Vi sparer for meget, og bruger for få penge, siger Grønlandsbankens direktør, efter Grønlands Statistik netop er kommet ud med konjunkturstatistikken for 2. kvartal i 2015.
Foto © : Grønlandsbanken
07. august 2015 11:53

- Det vi i hvert fald kan se på pengeinstitutområdet, så er der jo en tendens til at både virksomheder og privatkunder, de sparer meget op. De enten afdrager på lån i bankerne eller også øger de deres indlån i bankerne. Det er jo med til at holde samfundsudviklingen lidt i stå, siger Martin Kviestgaard.

Han så gerne, at der kom lidt mere gang i økonomien, også ved at både privatkunder og erhvervskunder kom i gang med nogle investeringer.

Kviesgaard havde forventet, at der i år kommer mere gang i økonomien, men udfra tallene fra Grønlands Statistik er det endnu for tidligt at fastslå om Grønlands økonomi bliver bedre i år.

 

Indførselsafgift på motorkøretøjer fordoblet

- Det går stadigvæk relativt langsom, der skulle gerne komme mere gang i Grønlands økonomi. Det er jo forventet at der vil være en lille bedring i år i forhold til sidste år, men jeg synes ikke at man i statistikken kan se nu, at det er noget der er slået fuldt igennem. Men lad os nu se, når vi kommer et kvartal eller to, om der ikke er et bedring.

På den positive side for økonomien, så viser tabellen for konjukturudviklingen, at der har været mere end en fordobling af indførselsafgifter for motorkøretøjer, for at være præcis, en stigning på 72,9 procent i forhold til samme kvartal året før.

Og det kunne mærkes i banken.

- Det kan vi faktisk godt. Der bliver importeret en del biler og det bliver også belånt en del i banken. Vores vurdering er, at der der har været i stigning i investeringerne af køretøj i den første del af året, siger bankdirektør Martin Kviestgaard.