Bølgegang for Sarfaq Ittuk

Det har været et godt år med masser af turister på kystskibet. Fremtiden tegner dog usikker.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
24. september 2015 04:38

Der har været godt med passagerer ombord på Sarfaq Ittuk, som i år har haft 1000 flere passagerer i højsæsonen end året før.  

- Det har været et godt år. Der har været flere udenlandske turister, og det smitter selvfølgelig også af på Arctic Umiaq Lines, siger direktør Jette Larsen.

Det er godt for de lokale rejsende, forklarer hun. Turisterne køber nemlig de dyre kahytter og er på den måde med til at holde prisen nede for de liggepladser, som mange lokale rejser på.

 

Kan kun garanterer til 2016

Fremtiden byder dog på masser af bølgegang for det selvstyreejede rederi, som måske skal navigerer uden underskudsgaranti og det i et vanskeligere farvand, hvor havneafgifter kan vise sig som et særdeles farligt skær.

- Vi siger til vores kunder, at vi ikke kan garanterer for længere end 2016, da vores underskudsgaranti løber ud, siger Larsen.

Der bliver arbejdet på at forlænge underskudsgarantien, men der ligger ikke noget fast endnu. Sidste år kom Arctic Umiaq Lines ud med et underskud på 10 millioner, som altså blev dækket af underskudsgarantien.

Herudover så kan det også vise sig som en udfordring med den nye havneafgift, som ikke mindst Sikuki i Nuuk barsler med. Der skal penge i kassen, og selvom Jette Larsen glæder sig til de forbedrede faciliteter, så kan afgiften vise sig som en bombe under Arctic Umiaq Lines.

 

Balancerer på smertegrænsen

Problemet for rederiet er, at hvis de selv skal finansiere underskuddet eller nye afgifter, så er der et sted at hente pengene, og det er på højere billetpriser. Den løsning tror Larsen dog ikke på.

- Så tror jeg, at det er bedre, at man laver noget andet end kystfart. For priserne vil blive så høje, at vi går over flypriserne, og det er vores smertegrænse, siger hun.

Direktøren peger på, at hvis skibet ikke er noget billigere end flyveren, så er det ikke længere interessante for lokalbefolkningen.

- Det er hele fundamentet for Arctic Umiaq Lines, at de lokale vil rejse med os, siger Jette Larsen.