VIDEO Atuisoq: Greenland Express afgør selv billetpengesag

Da Greenland Express for halvanden måned siden, aflyste deres sommer-flyafgange, lovede de kunderne, at de vil få pengene retur indenfor tre-seks dage. Men flere venter stadig på deres penge, og siden har Grønlands Forbrugerråd, Atuisoq, fået flere klager.
02. september 2015 14:19

Siden juli har flere og flere klaget til Atuisoq, over at de endnu ikke har fået deres billetpenge retur. 35 har henvendt sig, hvoraf 11 af disse har indgivet klager, som forbrugerrådet behandler.

Men selv, hvis Atuisoq giver medhold, betyder det ikke nødvendigvis, at kunderne får deres penge tilbage.

- Der er desværre ikke noget, vi kan gøre som myndighed, og om så udvalget beslutter, at Greenland Express skulle tilbagebetale pengene, så er Greenland Express ikke forpligtet til at følge beslutningen, siger konsulent i Atuisoq, Malene Lynge.

Læs også Greenland Express aflysning koster drømmen

Læs også Greenland Express trækker tilbagebetalinger i langdrag

I slutningen af juli fortalte Radioavisen om Uiloq Kleist Nielsen, der måtte aflyse en familierejse til Danmark, da Greenland Express aflyste dets flyafgange. Hun er en af dem, der stadig venter på at få pengene retur.

- Det er skuffende. De har lovet os at give os pengene tilbage, og så ville jeg være tilfreds. Men jeg har endnu ikke fået dem, og det gør mig vred. Det firma holder aldrig, hvad det lover, siger Uiloq Kleist Nielsen.

Læs også Greenland Express giver travlhed i Forbrugerklagenævnet

Pengene er ikke nødvendigvis tabt. Men om Forbrugerrådet kan hjælpe afhænger af, om billetterne er blevet betalt med kreditkort eller via bankoverførelser.

Fakta

Grønlandsbanken forklarer retningslinjer om bankoverførelser og kreditkortbetaling:

En bankoverførsel er i denne sammenhæng at betragte som kontant betaling. Her er skal man i første omgang rette henvendelse til forretningen og kræve sine penge tilbage. Samarbejder forretningen ikke, eller er forretningen fx gået konkurs, kan man ”gøre krav i boet” - dvs. sige til advokaten, der bestyrer konkursboet, at man har penge til gode. Den samme procedure gælder, hvis man har betalt med Dankort.

 

Har man omvendt betalt med et internationalt kreditkort (såsom MasterCard), kan man derimod kontakte sit pengeinstitut, i det tilfælde man ikke får sin betaling tilbage fra forretningen. Det skyldes, at den købte vare i denne sammenhæng kan siges aldrig at være blevet ydet/leveret. Derfor kan man i dette tilfælde lave det, der hedder en ”kort-indsigelse”. Indsigelsesmulighederne varierer alt efter, hvilken korttype man har brugt til betalingen. De forskellige indsigelsesmuligheder kan man læse mere om på Finansrådets hjemmeside.

- Hvis man for eksempel skal købe flybilletter via internettet, så er det sikrest at betale med kort, fordi retningslinjerne for Visa og MasterCard beskytter forbrugerne bedre, siger Malene Lynge, der dog tilføjer, at hvis man har betalt via bankoverførelse, så er udfaldet ude af Atuisoqs hænder.

- Så afhænger det af bankens retningslinjer, siger Malene Lynge.

Læs også Klagenævn ser på Greenland Express

Greenland Express’ direktør, Gerth Brask, vil endnu ikke udtale sig om sagen.

- Jeg må ikke udtale mig fra investorenes side, sagde Gerth Brask i mandags, og tilføjer, at han først kan sige noget efter den 9. september.