Anda til gældsramte med penge: Tag ansvar og betal

Naalakkersuisoq for finanser, Anda Uldum opfordrer borgere med penge på lommen til at få betalt deres gæld. Det er borgernes ansvar at gælden stiger, siger han.
21. maj 2015 16:24

- Tag ansvar og nedbring jeres gæld!

Sådan lyder den kraftige opfordring fra Anda Uldum til de borgere, der ikke betaler deres regninger til det offentlige, selvom de har pengene.

- Vi ved, at der er rigtig mange borgere med gæld til det offentlige, der godt kan betale, men undlader at gøre det. Der vil vi komme med en kraftig opfordring til, at de borgere får de betalt deres gæld, siger han.

Læs også Vores gæld til det offentlige vokser markant

Borgernes samlede gæld er steget til 932 millioner kroner i år - og bag nogle af de ubetalte regninger gemmer der sig folk med penge på lommen.

Både Skattestyrelsen, KANUKOKA og Kommuneqarfik Sermersooq melder om borgere, der kan, men ikke vil betale deres regninger.

Og det falder naalakkersuisoq for finanser, Anda Uldum for brystet.

- Det er et kæmpe problem, for når man ikke betaler, er det fællesskabet, der skal betale regningen for den enkelte, siger han.

Læs også Nogle går i gældsfælden selvom de har penge på lommen

Naalakkersuisoq slår fast, at det generelt er borgernes ansvar at få betalt deres regninger - ikke det offentliges. Han efterlyser - ligesom borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph - en holdningsændring i befolkningen, når det kommer til betaling af regninger og økonomistyring.

- Jeg tror, det er en holdningsændring, der skal til. At tro, at det udelukkende er det offentliges ansvar, at gælden er stigende, er ikke rigtigt. Det er det enkelte individs ansvar, siger han.

Men der er jo også dem, der ikke har penge - dem der har det rigtig svært. De ligger jo også i den voksende rykkerbunke.

Så hvilket ansvar har Selvstyret og kommunerne for, at gælden stiger?

- Den er lidt tricky at skulle svare på. Hver borger der får en regning, har selv ansvaret for at få betalt den regning, svarer Anda Uldum.

Læs også Ny handlingsplan skal slå gælden ned

For at nedbringe gælden har Naalakkersuisut og landets borgmestre søsat en handlingsplan mod gæld.

Handlingsplanen indeholder en lang række forbedringsforslag til Skattestyrelsen og kommunerne. Der er forslag om, at gøre sagsbehandlerne dygtigere, styrke forebyggelsen, så man ikke opbygger gæld, og indføre en kiffaq-lignende konto.

Anda Uldum vil dog ikke kommentere på planens indhold.

- Man er igang med at drøfte planen i kommunerne. Jeg vil derfor afholde mig fra at kommentere enkelte dele i handlingsplanen, til de er færdige med det, siger han.

Han ønsker heller ikke at fortælle, hvad han selv mener, man bør gøre, eller hvornår planen er klar.

 - Det har jeg ikke nogen tidsplan på, men jeg håber og regner med, at det bliver færdigt indenfor en overskuelig tid, siger han.

Læs også IA: Indfør kiffaq-ordning