Amundsens skib overvintrer i Aasiaat

I Aasiaat ligger det 100 år gamle polarskib "Maud." Træskibet skal overvintre i Grønland, inden det skal påbegynde sidste del af sin lange sejlads mod Norge.
Træskibet Maud ligger ved Qeqertannguaq, også kaldet Transitøen. Hun skal overvintre i Aasiaat. Foto: Ane Lone Bagger.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
20. september 2017 06:57

Træskibet Maud har været undervejs siden slutningen af august, og før turen begyndte var det uvist, om isen ville volde store problemer.

- Det har været en spændende tur. Vi sejlede fra Cambridge Bay ind i Nordvestpassagen for cirka tre uger siden, og i sommer har der været ganske meget is i Nordvestpassagen, siger Jan Wanggaard.

Han er leder af projektet med at få Roald Amundsens træskib fragtet fra Cambridge Bay i Nunavut til Norge. Et projekt der har været i gang siden 2011.

 

Amundsens skib

Træskibet Maud blev bygget for den norske polarforsker Roald Amundsen for 100 år siden. Amundsen ville forsøge at nå Nordpolen med skibet under sin ekspedition i årene 1918 til 1924.

Men Amundsen måtte opgive sit mål om at nå gennem nordøstpassagen. Og på grund af pengemangel solgte han Maud til selskabet Hudson Bay Company, der brugte skibet som flydende lagerhal, indtil det sank i 1931 ud for bygden Cambridge Bay i Nunavut.

Det ville være synd at lade Maud ligge på bunden af havet, forklarer Jan Wanggaard:

- Det er en fantastisk spændende ekspeditionshistorie, som Maud kan fortælle, og det kan bidrage til at give et mere komplekst billede af Amundsens ekspeditioner.

 

Spændende ekspeditionshistorie

Sidste sommer blev Maud hævet fri af havbunden af den norske projektgruppe, og denne sommer begyndte Mauds 7000 kilometer lange rejse hjem til Norge. Det foregår på en pram med store flydeballoner.

- Maud er en af de mest solide og smukkeste træbåde man kan finde. Så vi er lykkelige over at kunne få Maud til Norge og fortælle en spændende historie, siger Jan Wanggaard.

Bag projektet står det norske ejendomsudviklingsselskab Tandberg Eiendom. Det er meningen at skibet skal udstilles på et kommende Maud Museum.