Altanulykke kunne måske være undgået

Den tragiske ulykke fra i fredags, hvor en 14 måneder gammel dreng faldt ned fra en altan i 6. sals højde i Nuuk kunne måske være undgået.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Mads Ullerup
04. juni 2013 09:53

I foråret 2011 opdager Carl Sværd, der er tidligere beboer i et af boligtårnene på Tuapannguit i Nuuk, hvor ulykken skete, at der var noget galt med konstruktionen af hans altan.

- Vi havde besøg af min far, der er tømrer, og han opdagede, at der var for stor afstand mellem muren og ud til, hvor gelænderet starter, siger han.

Det vides endnu ikke om drengen er faldet ud gennem dette hul, men det er den forklaring, der lige nu virker mest sandsynlig.

Carl Sværd forklarer, at afstanden mellem muren og gelænderet var 16 centimeter, og at der ifølge byggereglementet højst må være 12 centimeter.

Carl Sværd kontakter med det samme INI A/S som administrerer boligerne pr. mail, hvor han gør boligselskabet opmærksom på fejlen.

- Vi har selv et barn på to år, og var dengang vi boede der meget bekymrede for, at vores eget barn eller andres børn kunne falde ud fra altanen, siger han.

Carl Sværd får et automatisk svar tilbage fra INI A/S, hvor der står, at sagen bliver behandlet. Da han ikke hører noget fra boligselskabet i lang tid beslutter han sig til selv at tage affære.
 
Han vælger at informere de andre beboere i ejendommen om konstruktionsfejlen ved at hænge opslag op i opgangen, hvor han advarer om, at små børn kan falde ud gennem hullet mellem muren og gelænderet på altanerne.

Først i 2012 hører Carl Sværd igen fra INI A/S. Boligselskabet har besluttet at sende en bygningskonstruktør ud for at se nærmere på altanen, og beskeden er her den samme. Afstanden er for stor mellem muren og gelænderet.

På trods af at INI A/S er bekendt med fejlen, sker der ikke yderligere i sagen forklarer den tidligere beboer. Derfor beslutter Carl Sværd i foråret 2012 endnu engang at hænge et opslag op i opgangen, hvor han advarer sine medbeboere i ejendommen.

Opslaget får herefter INI A/S til at reagerer. Selskabet kontakter Carl Sværd og fortæller ham, at de nu er ved at undersøge, hvad der kan gøres ved problemet.

I fredags den 31. maj 2013 sker så det, Carl Sværd havde frygtet ville ske. En 14 måneder gammel dreng falder ud fra en altan fra 6. sal i et af boligtårnene på Tuapannguit og bliver alvorligt kvæstet.

- Det er en skandale, at der skal ske en alvorlig ulykke, før der er nogen, der reagerer. Én ting er, at de har begået en fejl, en anden ting er, at de ikke har gjort noget ved fejlen. Det er meget alvorligt, at de ikke har foretaget sig noget som helst, siger Carl Sværd.

Elias Inûsugtok, der er faren til den 14 måneder gamle dreng, har anmeldt Selvstyret for ikke at have fulgt sikkerhedskravene i forbindelse med byggeriet af tårnene i Tuapanguit.