Afgift er det rene Ebberød Bank

Ny afgift på hellefisk kan føre til negativ økonomisk vækst, og færre arbejdspladser, advarer GE, der efterlyser tanke før handling.
Foto © : Simon Uldum
17. oktober 2015 16:20

Det er det rene Ebberød Bank. Sådan lyder kritikken fra Grønlands Erhverv af Naalakkersuisuts forslag om at lægge

Beslutningen er en del af det første forlig om næste års finanslov, som naalakkersuisoq for finanser, Anda Uldum, fremlagde forleden.

Læs også Naalakkersuisut neddrosler afgiftspakken

Den har mødt hård kritik fra flere sider for ikke at skæppe i landskassen. Tværtimod. Nu løfter også direktør i Grønlands Erhverv, Brian Buus pegefingeren:

- Det er Ebberød bank, så vidt vi kan se. Og vores grundliggende kritik det er rigtig dumt og fremlægge lovforslag, hvor man ikke belyser konsekvenserne for markedet, virksomhederne, rederierne og fiskerne, siger Brian Buus Pedersen.

 

Frygter modsat effekt

Det er især asiaterne, der er vilde med hellefisken med hoved og hale. Og de giver gerne en rigtig god pris for den.

Og når det går godt for virksomhederne er det med til at skabe indtægter til landskassen og holde hjulene i gang. Men arbejdsgiverne frygter at afgifterne vil få den stik modsatte virkning:

Ebberød Bank

Filmen Ebberød Bank handler om skræddermester Vipperup, der bliver overtalt til at blive bankdirektør for Ebberød Bank. Vipperup tager ukonventionelle bankmetoder i brug, da han tilbyder indlånsrenter til 8% og udlånsrenter til kun 4%.

Vipperups praksis har givet anledning til udtrykket ren Ebberød Bank om en praksis, der ikke anses for økonomisk rationel. Wikipedia

- At vi får skabt negativ økonomisk vækst, og at vi ikke får skabt flere arbejdspladser, siger Brian Buus Pedersen.

 

Kan koste arbejdspladser

Ifølge Naalakkersuisut er det meningen, at skabe flere arbejdspladser ved at lande uforarbejdet hellefisk til fabrikkerne. Men Brian Buus Pedersen mener ikke at dette vil ske.

- Det ville sådan set være rigtig fint, hvis man i forslaget faktisk prøvede at dokumentere, at dette vil skabe flere arbejdspladser. Men det tror vi bare ikke. Fordi det der bliver efterspurgt er hele hellefisk, som giver rigtig høj pris, siger GE's direktør.

Læs også Formanden for fiskerne er utilfreds med ny hellefiskeafgift

Han forklarer, at hvis man skal til at fryse fisken ned, og derefter tage den op og forarbejde den, bliver der konsekvenser.

- Så kommer den til at koste mindre samtidigt med, at omkostningerne bliver højere. Det er Ebberød bank, slutter Brian Buus Pedersen.

Finanslovforslaget skal endelig vedtages den 13. november.