PITUFFIK Aaja Chemnitz: Naalakkersuisut har ansvaret

Det grønlandske medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, langer efter dommen fra den amerikanske appeldomstol ud efter Naalakkersuisut, som hun mener er ansvarlige for, at servicekontrakten i første omgang gik til Exelis Services.
Foto © : Helle Nørregaard/Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Jonas Fievé
26. juni 2016 12:33
Versionist Erna Lynge

 - Såfremt disse oplysninger er korrekte, er det en sag mellem regeringerne, men hvor pilen i høj grad peger på Naalakkersuisut, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Læs også Medie: Danske virksomheder mister milliardkontrakt i Thule

Hun henviser til, at Naalakkersuisut selv var med til at godkende de nye udbudskriterier tilbage i 2013.

- Der har man ikke været gode nok til at sikre grønlandske interesser, og det har vi påpeget gentagende gange fra IA's side.

Læs også Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt

De har selv ansvaret

Hun mener derfor, at det er på tide, at Naalakkersuisut tager et ansvar for, at kontrakten havnede hos et amerikansk skuffeselskab.

- Ind til videre har man gemt sig bag denne advokatredegørelse, som har kostet 1,7 millioner kroner, så der er behov for, at Naalakkersuisut kommer på banen og sikre nogle interesser.

Aaja Chemnitz Larsen efterlyser derfor, at Naalakkersuisut går i dialog med Udenrigsministeriet og de amerikanske myndigheder for fremover at lave nogle udbudskriterier, som sikrer grønlandske interesser.

- Der er behov for at kigge meget kritisk på hele den politiske aftale og på udbuddet og dét, der ligger til grund for udbuddet, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun svarede dog ikke på, om de vil kræve, at det nuværende udbud skal gå om.

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, har ingen kommentarer til kritikken fra det grønlandske medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit.

Læs også Qujaukitsoq: Vi tager dommen til efterretning