GRØNNEDAL Aaja ærgrer sig over miljømæssige konsekvenser

Med aflysningen af det ellers igangværende udbud på oprydningen af Forsvarets tidligere flådestation i Grønnedal, bliver den miljømæssige opgave yderligere forsinket. Og det ærgrer Aaja Chemnitz Larsen.
Foto © : Inspektionskutteren Tulugaq
01. februar 2016 07:29

Danmarks forsvarsminister, Peter Christensen, orienterede torsdag om, hvorfor udbuddet er blevet annulleret i et åbent samråd i Forsvarsudvalget, hvor bl.a. Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem deltog.

Årsagen skal findes i, at udbuddet er baseret på en forkert lovgivning. Dermed vil miljøoprydningen tidligst kunne sættes i gang sommeren 2017.

- Det er beklageligt, at man ikke tidligere har været opmærksom på, at man sender en så stor opgave udbud på forkert lovgrundlag.

Læs også Aleqa er tilfreds med nyt udbud

- Der skal ske en fuld miljøoprydning på Grønnedal, og der er behov for at sikre at miljøforureningen ikke komme ud i Arsuk fjord og forurener omkring Grønnedal og Arsuk. Miljøoprydningen bør ske hurtigst muligt, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Der bliver løbende øje med miljøforureningen i Grønnedal, og der er konstateret en stigende udsivning af olie til Arsuk Fjord. Derfor haster det med oprydningsopgaven.

Læs også Nyt udbud skal også fjerne bygninger

Grønlandske arbejdspladser

Forsvarets Ejendomsstyrelse er ifølge forsvarsminister Peter Christensen åben over for at bevare bygningerne, men det næste udbud bliver ligeledes samlet om både miljøoprydning og nedrivning af faciliteterne.

Det altafgørende for Aaja Chemnitz Larsen er miljøet og den lære, som oprydningen medfører.

- Forsvarsministerens opfordring til, at interesserede aktører kan rette seriøse henvendelser er overvejende positiv, så længe det ikke forhaler miljøoprydningen, og der sikres en fuld miljøoprydning.

Læs også Nyt Grønnedal-udbud bliver både grønlandsk og europæisk

 - Da det er en opgave på op mod 250 mio. kr. bør grønlandske arbejdspladser og lærlingepladser også tænkes ind, så man kan sikre, at erfaringen fra miljøoprydningen kommer os i Grønland til gavn, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Forsvaret forlod endegyldigt Grønnedal i slutningen af 2014.