GRØNNEDAL Aleqa er tilfreds med nyt udbud

Et nyt udbud for Grønnedal betyder nye muligheder for området, mener folketingsmedlemmet for Siumut, som håber, at nogen vil være interesseret i at købe bygningerne i Grønnedal.
Aleqa Hammond (S) og Aaja Chemnitz Larsen (IA) under samrådet i Forsvarsudvalget. Foto © : IA Folketingimi
29. januar 2016 11:47

Det sker, efter forsvarsminister Peter Christensen (V) i går under et samråd i Folketingets forsvarsudvalg slog fast, at der kommer et nyt udbud for Grønnedal baseret på grønlandsk lovgivning.

Det sker, efter Forsvaret onsdag meddelte, at det eksisterende udbud med frist 1. februar, og som er baseret på danske regler, bliver annulleret.

Under samrådet oplyste ministeren, at Forsvaret er åben for at overdrage en del af bygningerne i Grønnedal til en potentiel overtager. Det vil dog ske ud fra en vurdering af eventuelle, konkrete bud, understregende han.

Læs også Nyt udbud skal også fjerne bygninger

Forsvaret vil dog stadig leve op til sin forpligtelse om at fjerne forureningen i Grønnedal. Og det glæder Aleqa Hammond:

- Nu er man fra Forsvarsministerens side gået bort fra at lade miljøoprydningen tilfalde det grønlandske folk, hvis det grønlandske folk har interesse i at overtage bygningerne. Det har på ingen måder været realistisk allerede fra starten. Selvfølgelig skal miljøforureneren betale for miljøoprydningen. Det siger sig selv, siger hun til KNR.

Læs også Nyt Grønnedal-udbud bliver både grønlandsk og europæisk

Læs også  Grønnedal-udbud er aflyst

 

Forsvaret kender ikke grønlandsk lov

Hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som står for udbuddet, kan man dog ikke oplyse, hvad forskellen er på den danske og grønlandske lovgivning omkring udbuddet.

Styrelsen kan heller ikke henvise til, hvilken konkret grønlandsk lov, der er tale om, men oplyser blot, at det er "grønlandsk lovgivning generelt" - og at man nu først skal dykke ned i lovteksterne.

Men forsvarsministeren forventer dog, at næste udbud for Grønnedal også bliver et samlet udbudt, hvor det vindende selskab både skal fjerne forureningen og selve bygningerne i Grønnedal - nøjagtigt som det har været planen hidtil.

Men det får ikke Aleqa Hammond til at bekymre sig.

- Nu har vi jo ikke set de nye kriterier, der kommer. Så lad os nu lige se, hvordan kriterierne kommer til at se ud i forbindelse med den nye udbudsrunde. Så tager vi stilling derfra. Men ind til videre synes jeg, at man ser flere løsnings-scenarier og muligheder fra forsvarsministerens side, end der tidligere har været.

Selvstyret og Forsvaret forhandler fortsat om en aftale, der skal danne rammerne for selve miljøoprydningen.