2016 det varmeste år nogensinde målt på kloden

2016 bliver med stor sandsynlighed det varmeste år, der nogensinde er målt på kloden.
Foto © : Kristen Egede
Skrevet af Ritzau
14. november 2016 15:56
Versionist Connie Fontain

Det melder Verdens Meteorologiske Organisation - WMO - i en rapport, der præsenteres i Marokko på den igangværende klimakonference COP22 i Marrakesh.

Læs også Sommervejret slog flere rekorder i Grønland

Samtidig har ekstreme vejrfænomener som hedebølger, orkaner og oversvømmelser været hyppigere og mere voldsomme end før. 

- 16 af de 17 varmeste år, som nogensinde er målt, er faldet i dette århundrede, siger WMO's generalsekretær, professor Petteri Daalas.

Især her i Arktis galopperer opvarmningen. 

I det arktiske Rusland har temperaturen i 2016 ligget hele 6-7 grader over normalen, mens Alaska og det nordvestlige Canada har haft det omkring 3 grader varmere end normalt. I det nordligste Grønland har DMI meldt om temperaturer 10 grader over normalen.

Læs også Varmt vand truer havisen i Arktis

I Kuwait nåede termometeret i juli til gengæld op på rekordtemperaturen 54 grader, og i Indien måltes 51 grader. 

Den globale hedetur var i årets begyndelse hjulpet på vej af en særligt kraftig udgave af naturfænomenet El Niño. Men varmen er fortsat, efter at El Niño er klinget af, melder WMO.

- Ændringerne sker hurtigere, end forudsigelserne kan følge med, siger Dr. Maxx Dilley, leder af WMO's afdeling for klimaforudsigelser. 

- Vi er i et kapløb mod tiden. Stigningen på 1,2 grad er nu meget tæt på målet om højst 1,5-2 graders temperaturstigning, der blev vedtaget i Paris-aftalen, siger han.

Læs også Nordpolen er 10 grader for varm for årstiden

Ifølge FN fordrev ekstremt vejr sidste år næsten 15 millioner mennesker fra deres hjem. 
/ritzau/