Nordpolen er 10 grader for varm for årstiden

Isen er forsinket, og temperaturen er 10 grader for høj omkring Nordpolen. Det kan starte en uheldig cirkel.
Arktis
Skrevet af Ritzau
07. november 2016 11:48

Området ved Nordpolen er 10 grader varmere end normalt på denne årstid, og arealet med havis i Arktis er rekordlavt, melder meteorologerne.

- Lufttemperaturen i selve Nordpols-området er nu minus 13 grader. Det er 10 grader varmere, end det plejer at være på denne tid af året, oplyser Rasmus Tonboe, isforsker og Arktis-ekspert ved DMI.

Det område, der er dækket af havis, har nu en temperatur på mellem 10 og 20 minusgrader. Og selv om det lyder koldt, er det altså væsentligt varmere, end det plejer.

2015 satte rekord som det hidtil varmeste år i nyere historisk tid, og 2016 vil med stor sikkerhed slå rekorden.

Fremvæksten af ny is er forsinket, fordi havvandet rundt om den arktiske havis stadig er relativt varmt. Det forsinker tilfrysningen, som begynder efter septembers årlige minimum i udbredelsen af havis.

Det varme vand medvirker til de usædvanligt høje lufttemperaturer. Normalt ville både Karahavet nord for Sibirien og Tjukterhavet nord for Beringsstrædet mellem Alaska og Rusland være dækket af is nu, forklarer Rasmus Tonboe.

- Men i år er vandet for varmt. Derfor tager det længere tid, før det køler ned og fryser til. Isen er også forsinket i Baffinbugten, siger DMI-forskeren.

Den sene tilfrysning, man ser nu, kan åbne for en uheldig og potentielt selvforstærkende cirkel, som bliver svær at bryde, påpeger Rasmus Tonboe.

Den giver isen kortere tid til at vokse sig tyk i løbet af vinteren. Når foråret så kommer, er isen tyndere og ikke helt så kold, og så bryder den tidligere op.

Rasmus Tonboe har analyseret isdækket på den nordlige halvkugle siden 1978. I den periode er isfladen årligt skrumpet med 94.000 kvadratkilometer - eller mere end det dobbelte af Danmarks landareal.

DMI's bekymrende meldinger om polarisen kommer, netop som FN's årlige klimakonference, COP22, åbner mandag i Marrakesh i Marokko. Her skal verdens lande følge op på klimaaftalen fra sidste års topmøde i Paris.

Aftalens mål er at begrænse den globale opvarmning til mellem 1,5 og 2 grader over niveauet før industrialiseringen.

/ritzau/