I Maniitsoq vil man løse lærermangel med fjernundervisning

Atuarfik Kilaaseeraq i Maniitsoq er ramt af skimmelsvamp og har samtidigt store problemer med lærermangel. Det sidste vil man nu forsøge at løse med fjernundervisning.
Skolebygningerne i Maniitsoq har været helt lukket på grund skimmelsvamp siden sidste efterår. Samtidig er Atuarfik Kilaaseeraq hårdt ramt af lærermangel. Foto © : KNR/Christine Hyldal
04. april 2024 07:45

I Maniitsoq vil man undersøge om fjernundervisning kan være løsningen på store problemer med lærermangel.

Det sker efter, at man gennem længere tid forgæves har kæmpet for at tiltrække og fastholde lærere i byen.

- Nu begynder man med at undersøge, hvordan man bedre kan servicere eleverne på Atuarfik Kilaaseeraq. Man skal undersøge, om det er en mulighed at undervise eleverne via internettet, siger Karl Lyberth, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia for Naleraq.

Det er ham, der har forslået at kigge på alternative undervisningsformer for at løse problemerne med lærermangel i byen. Det gjorde han på et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde 20. marts.

Indtil nu har man forsøgt sig med tilbud om ekstra bonusser og højere lønninger, og så har man skaffet 12 ledige boliger, som står klar til eventuelle nye lærere i byen.

Men det har altså ikke virket, og lige nu mangler der 12 lærere i byen.

- Og jeg ved, at mindst én lærer mere snart rejser, fortæller Karl Lyberth. 

- Atuarfik Kilaaseeraq er som bekendt ramt af skimmelsvamp og skal renoveres totalt, hvis den skal tages i brug igen, siger han. 

Ikke den eneste udfordring

Samtidig med lærermanglen undervises alle byens skoleelever nemlig i midlertidige lokaler rundt om i byen, mens skolen Atuarfik Kilaaseeraq renoveres og ryddes for skimmelsvamp.

Skolens bygninger har været helt lukket for brug på grund af sundhedsfare siden sidste efterår og er tidligst klar til brug igen i 2026. 

Der er altså lange udsigter til, at børnene i Maniitsoq kan få en normal skoledag. 

Sagen kort:

  • I januar 2022 finder rengøringsfirmaet R&T første gang skimmelsvamp i nogle af skolens lokaler. Alle elever og lærere rykkes rundt og undervises i byens forsamlingshus, musikskole og andre lokaler i byen.
  • I september 2022 kræver flere forældre, lærere og elever, at Qeqqata Kommunia bygger en ny skole, der skal finansieres af fondspenge.

  • I december 2022 stemmer kommunalbestyrelsen nej til at bygge en ny skole. I stedet vil kommunen totalrenovere skolen for 71 millioner kroner. Renoveringen forventes færdig i 2026.

  • I sommeren 2023 hyrer kommunen R&T til at sanere og rengøre skolen. Derudover installerer kommunen ventilationsanlæg i klasseværelserne. Kommunen vurderer, at forholdene på skolen er gode nok til at fortsætte undervisningen.

  • I august 2023 starter et nyt skoleår, og kommunen vurderer, at de fleste af skolens lokaler er sikre. Derfor rykker størstedelen af eleverne tilbage til skolebygningen i skoleåret 2023-2024.

  • I august 2023 undervises 1. og 2. klasse stadig udenfor skolebygningen, da nogle lokaler ikke er vurderet til at være sikre. Skolepasningen og fritidsklubben er også udenfor skolens bygning.

  • I det nye skoleår oplever lærere og elever fortsat ubehag på skolen.

  • I september 2023 meddeler skoleleder Mina Maria Andersen til lærerne, at der igen er fundet skimmelsvamp i skolebygningen. Denne gang i en del af skolens ydre facader.

  • I oktober 2023 begynder skolens ledelse og Qeqqata Kommunia at lede efter midlertidige lokaler, der kan fungere som skole indtil renoveringen er færdig.

  • Den 26. oktober 2023 beslutter kommunalbestyrelsen, hvilke lokaler elever og lærere skal flytte ind i. Her er blandt andet tale om KNI's pakhus, ligkisteforeningens lokaler, Majoriaq og skolehjemmet i Maniitsoq.

  • Den 31. oktober 2023 finder R&T skimmelsvamp i flere af skolehjemmets lokaler. 11 børn fra bygder bor på skolehjemmet.

Men Karl Lyberth håber, at fjernundervisning i det mindste kan være med til at fylde de tomme pladser bag katedrene. 

Der er endnu ikke noget konkret forslag til, hvordan fjernundervisningen skal fungere, men han forestiller sig, at der kan hentes inspiration fra steder, hvor man allerede bruger det med succes.

- Der er en masse ude i verden, som har et godt kendskab til fjernundervisning, og deres erfaringer kan bruges her, siger han.

Pensionerede lærere skal hentes ind

Men uanset, om det foregår fysisk på skolen eller via internettet, kræver det ledige lærere. Og dem er der mangel på i hele landet. 

Her har Karl Lyberth dog også en mulig løsning: 

- En af mulighederne er, at pensionerede lærere kan være med til at hjælpe med fjernundervisningen, mener han. 

Han håber selv, at fjernundervisningen kan begynde, når eleverne vender tilbage fra sommerferie i august.