Undervisning på iPads er kommet godt fra start i Kommune Kujalleq

Fjernundervisning er i løbet af de seneste år blevet en større del af skolegangen for mange elever i landet, og det er blevet taget godt imod af både lærere og elever.
skole ipad
Undervisning via iPads er blevet en fast del af skoledagen for flere elever i Grønlands bygder. Foto © : Noah Mølgaard
Skrevet af Sebastian Trosborg
29. februar 2024 14:05

Den klassiske undervisning foran tavlen er hver dag suppleret med undervisning foran en iPad. 

Det sker, når flere af eleverne fra Kommune Kujalleqs bygdeskoler har fjernundervisning. 

Undervisningen foregår online, og det har haft god succes siden dets start i 2022.

- Eleverne er glade for undervisningen. Jeg har fået at vide, at de glæder sig til hver tirsdag og fredag, hvor vi har online-undervisning, siger Lillian Møller, der er en af to fjernundervisere i kommunen. 

Samme glæde er også tydelig at spore hos Lillian Møller selv, der også er lærer på en bygdeskole. 

- Jeg synes, det er fantastisk at være online-underviser. Jeg har kendskab til bygderne, og det gør, at jeg kan give mere, siger hun.

Kivitsisa-program

Kivitsisa-projektet var startskuddet til fjernundervisningen i Grønland. Det skal skabe bedre undervisningskvalitet i landets bygder, hvor der flere steder mangler uddannede lærere.

Kort om Kivitsisa-projektet

Kivitsisa betyder “lad os løfte”, og det er et samarbejde mellem Grønlands fem kommuner og læreruddannelsen på Institut for Læring og Uddannelsesstyrelsen. 

Projektet startede som et pilotprojekt tilbage i 2014, hvor folkeskoleelever og lærere i Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunia fik udleveret iPads.

I 2018 startede implementeringen af Kivitsisa-projektet, og det skete blandt andet på bagggrund af en stor mangel på uddannede lærere i bygderne. 

I skoleåret 2021/2022 blev Kivitsisas fjernundervisningsprogram rullet ud i hele landet. Løbende bliver der afholdt webinar for lærerne i hele landet. Stærkere internetforbindelse har gjort online-undervisning muligt. 

Kivitsisa er støttet af Villum Fonden, Hempel Fonden, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål og Oak Foundation Denmark.

Her fik landets folkeskoleelever udleveret en iPad, og gennem skærmen skal fjernunderviserne understøtte de lærere, der allerede er i bygderne.  

- Vi evaluerer og justerer vores fjernundervisning fra år til år. Vi har taget de fag med, fordi der er nogle timelærere i bygderne, der ikke er så gode til dansk og engelsk. Dem vil vi gerne understøtte, da børns læring er vores store fokus, siger Avijâja K. Simonsen, der er skolekonsulent i Kommune Kujalleq. 

Kivitsisa betyder “lad os løfte”, og her er samarbejdet vigtigt. Elever, lærere og fjernundervisere skal alle samarbejde for bedst at komme i mål. 

Derfor er der også lærere til stede i klasserne, når eleverne undervises online. Det har også den fordel, at når der opstår problemer, er der hjælp at hente for eleverne. 

- Eleverne undgår ikke at lave noget. Uanset om der er netværksproblemer eller ej, så er der fjernundervisning, siger Avijâja K. Simonsen. 

Hvis internetforbindelse er for dårlig, bliver opgaverne sendt på mail til lærerne i klasserne, som udleverer dem til eleverne. 

Nye relationer

Både Lillian Møller og Avijâja K. Simonsen påpeger også vigtigheden af, at eleverne har sociale relationer med hinanden. Og det kan være svært, når man sidder i forskellige bygder. 

Derfor har man i kommunen valgt at lave en lejrskole for eleverne, hvor de mødes. Og det har gjort særligt indtryk på Lillian Møller. 

- De har jo kun set mig online, men da de så mig fysisk, der rørte det mig, og de var så glade. En af eleverne sagde, at han kunne høre mit hjerte, siger Lillian Møller. 

I Kommune Kujalleq bliver i alt 26 elever fra bygderne Aappilattoq, Narsarmijit, Tasiusaq, Ammassivik og Eqalugaarsuit undervist online.