Gamle bøger kan læses over nettet

Landsbibilioteket og Ilisimatusarfiks bibliotek er i gang med at digitalisere alle grønlandske bøger fra før 1900.

Ideen er opstået, efter at Det Kongelige Bibliotek har gjort det muligt at bestille digitale udgaver af bøger udgivet mellem 1701 og 1900. Det fik Landsbiblioteket og Ilisimatusarfiks bibliotek til at henvende sig til det store danske bibliotek for at høre, om man kunne lave tilsvarende øvelse med grønlandske bøger fra før 1900. Det fortæller Bolethe Olsen, bibliotekar på Ilisimatusarfik.

I blandt de første grønlandske bøger finder man titler af blandt andre Rasmus Berthelsen, Samuel Kleischmidt, Hans og Poul Egede, Aron fra Kangeq, Johan Christian Mørch og Luthers Katekismus.

Lanceringen af de første digitale udgaver af Grønlands bogskat falder sammen med 100-året for udgivelsen af den første grønlandske roman Sinnattugaq af Mathias Storch.

Værdifuldt Mathias Storch-manuskript kommer hjem

Forfatterens barnebarn Kristian Storch har givet biblioteket tilladelse til at digitalisere 2 af Mathias Storchs bøger, Sinnattugaq og Strejflys over Grønland fra 1930.

Listen over grønlandske bøger fra før 1900 er endnu ikke komplet, men den vil løbende blive opdateret i løbet af året. Allerede nu kan man finde 130 titler.

IsummersuutitNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat