Hans Enoksen: Danmark er ikke den eneste mulighed

Partii Naleraqs udmelding om, at Grønland skal være selvstændig i 2021, bliver kaldt uansvarlig af IA's formand, Sara Olsvig. Men Hans Enoksen afviser kritikken.
apriilip 19-at 2018 08:14

Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig, giver i en kronik i Jyllands-Posten udtryk for, at Partii Naleraq fører en uansvarlig økonomisk politik ved at stile mod grønlandsk selvstændighed om fire år.

LÆS OGSÅ Partii Naleraq er økonomisk uansvarlige

Men Partii Naleraqs formand, Hans Enoksen, afviser Olsvigs kritik. I stedet vil Grønland godt kunne klare sig uden blokskuddet, fordi en stor del af pengene alligevel ikke ender i det grønlandske samfund, mener han.

- Kritikken er skudt helt ved siden af. Vi tror fuldt og fast på, at alt for mange penge bliver ført ud af landet, siger han til KNR.

Danmark er ikke den eneste mulighed

Hans Enoksen peger på, at større samarbejde med andre lande end Danmark kan blive en økonomisk gevinst for Grønland.

LÆS OGSÅ Aftale udløser udenrigspolitisk krise i Rigsfællesskabet

- Andre lande, stater, har også mulighed for at træde til og hjælpe med samhandel. For eksempel har vi på det seneste været vidne til, at den danske stat med øjeblikkelig virkning annullerede en aftale om større samhandel mellem Island, Færøerne og Grønland. Og hvorfor gjorde de det? Det gjorde man, fordi man kunne se, at vi selv var på vej til at åbne mulighederne for større selvstændighed, siger Hans Enoksen.

Han uddyber dog ikke, hvor stor gevinsten for Grønland ville have været, hvis samarbejdsaftalen med Island og Færøerne blev indgået i den planlagte form.