Zackenberg skal moderniseres

28. juni 2005 10:19

Forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland står over for en markant modernisering næste år, efter at Aage V. Jensens Fonde har bevilget et beløb på 6,5 mio. kr. til opførelse af et beboelseshus og et generatorhus.

Forskningsstation Zackenberg drives af Dansk Polarcenter og er hver sommer platform for en række forskningsprojekter i Nordøstgrønland.

Stationen ligger centralt i Nationalparken for Nord- og Nordøstgrønland. Nærmeste by er Illoqqortoormiut - 450 km mod syd.

Det 161 m2 store beboelseshus på Zackenberg vil få ni værelser. Og det vil betyde moderne indkvarteringsplads til op til 23 personer i højsæsonen.

- For forskere og andre besøgende vil det være en kærkommen afløsning i forhold til de lidt ukomfortable telthuse, som hidtil har været anvendt, fortæller Dansk Polarcenters informationschef Poul-Erik Philbert.

Det nye generatorhus vil udover stationens elværk også komme til at indeholde et stort værksted og en garage til stationens køretøjer.

Nybyggeriet vil gøre det muligt for Dansk Polarcenter at udvide den nuværende feltsæson på 100 dage og holde stationen åbent året rundt, f.eks. i forbindelse med Det Internationale Polarår fra 2007 til 2009.

Aage V. Jensens Fonde har de seneste år vist stor interesse for grønlandsforskningen, og donationen til Zackenberg Stationen er blot den seneste i en række. Tidligere har fondene støttet bl.a. bygningen af Naturinstituttet i Nuuk.