WWF: Arktis en kemikaliekloak

17. februar 2005 05:46

Verdensnaturfonden går nu i brechen mod den kemiske forurening af Arktis.

I en ny rapport som WWF netop har offentliggjort, betegner miljøorganisationen det arktiske område som verdens kemikalie-kloak. Vel at mærke med kemikalier, der hverken er produceret eller brugt i området.

De forurenende kemikalier kommer via luften og havstrømme til Arktis, men også drivis og trækfugle bærer forureningen med sig. I sidste instans ender giftstofferne i den føde, som vi i Grønland og andre befolkninger rundt om i Arktis indtager.

Verdensnaturfonden opfordrer EU's politikere til at gribe ind, før det er for sent. EU bør i sin nye kemikalielovgivning, der går under navnet REACH, sætte navn på de mest farlige kemikalier og sætte en dato for, hvornår de skal være udfaset, mener WWF.

- Forureningen af de arktiske egne har ikke blot alvorlige konsekvenser for dyrenes sundhed, men også for de arktiske indfødte folk, der lever af traditionel føde fra havet, siger Anne Marie Bjerg fra Verdensnaturfonden.

Rapporten peger på, at det både er moderne kemikalier og kemikalier, der har været forbudt i mere end 20 år. De gamle kemikalier som PCB og klorerede pesticider, forkortet OC, kan påvirke isbjørnenes hormoner, immunforsvar og reproduktionsevner.