WTO: Inuit-undtagelsen er ulovlig

Det er i strid med reglerne i WTO, at Grønland har fået en undtagelse som oprindligt folk, når det gælder salg af sælprodukter i EU.
Skrevet af Peter Troelsen
25. november 2013 11:13

EU's undtagelser i forhold oprindelige folks sælfangst og marin ressource forvaltning erklæres i strid med WTO – Technical Barrier on Trade (TBT) og Gatt94 som tekniske handelshindringer, der vurderes at stille forskellige lande ulige. WTO kendelsen siger, at Grønland favoriseres på Canadas bekostning og til en vis grad også Norges, der begge driver kommerciel sælfangst.

Man betragter i WTO sælfangsten her i landet som kommerciel fordi Great Greenland drives som en forretning, og derfor betragtes sælfangsten her i landet på en anden måde end man ellers havde regnet med.

Hos Selvstyret er der ikke megen jubel over afgørelsen fra WTO og man er af den opfattelse at argumenterne fra WTO er ”svagtfunderede”.  I Selvstyret mener man, at indførsel af produkter der er høstet på baggrund af bæredygtighedsprincippet ikke bør behandles anderledes end f.eks. kommerciel eksportproduktion af fiskeressourcer.