WHO-rapport: 10 millioner flere får kræft i 2035

Hvert år får 14 millioner mennesker konstateret kræft, og det tal vil stige til 24 millioner i 2035, forudser en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Skrevet af Simon Uldum -
04. februar 2014 06:49

Men de 24 millioner kræfttilfælde kan halveres med forebyggelse, lyder det fra forskere bag rapporten. 

- Udgifterne til behandlingen af kræft er ude af kontrol, selv i højindkomst landene. Forebyggelse er absolut nødvendig, men det er blevet forsømt, siger Dr. Chris Wild, direktør hos  det Internationale Agentur for Kræftforskning og medforfatter til WHO-rapporten til BBC.

Rapporten fra WHO peger på flere områder, hvor man aktivt kan forebygge kræft.
Det er områder som rygning, indtagelse af alkohol, fedme og inaktivitet, infektioner, luftforurening og stråling fra både solen og medicinske scanninger.

Problemet er, ifølge rapporten, at mange mennesker ikke ved, at de selv kan påvirke deres risiko for at få kræft. En undersøgelse blandt 2,046 mennesker I England foretaget af the World Cancer Research Fund (WCRF) viste, at 49% ikke ved, at kosten kan øge risikoen for at udvikle kræft.

- Resultaterne viser, at mange mennesker stadig accepterer deres chancer for at få kræft som et kast med en terning, men ved ændringer i ens livsstil i dag, kan vi forebygge kræft i morgen, siger Amanda McLean, general-manager for World Cancer Reserach Fund, til BBC.