Whistleblower: Præsident Trump misbrugte sin magt

Det Hvide Hus forsøgte at skjule indholdet af en telefonsamtale i juli mellem Donald Trump og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.
Det Hvide Hus forsøgte at skjule indholdet af en telefonsamtale i juli mellem Donald Trump og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij. Foto © : Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
26. september 2019 16:02

Det fremgår af den indberetning fra en whistleblower, som hele den sprængfarlige sag bygger på. Indberetningen er netop blevet offentliggjort af blandt andet efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Et censureret udskrift af samtalen mellem Trump og Zelenskij blev offentliggjort allerede i går. Det nye dokument fra whistlebloweren bekræfter, at det især var denne samtale, som fik den anonyme person, som arbejder i den amerikanske efterretningstjeneste, til at skrive sin indberetning.

LÆS OGSÅ Trump trues med rigsretssag

Whistlebloweren lyttede ikke selv med på samtalen, men har fået den refereret af en lang række kollegaer. De udtrykte - ifølge indberetningen - også bekymring over indholdet af telefonsamtalen, hvor Trump forsøger at få sin kollega til at indlede en efterforskning af tidligere vicepræsident i USA Joe Biden og hans søn Hunter Biden.

Sønnen havde i 2014 og to år frem siddet som bestyrelsesmedlem i et ukrainsk energiselskab.

Indberetningen handler dog om mere end bare telefonsamtalen.

Whistlebloweren mener, at Trumps handlinger i forhold til Ukraine samlet set beløber sig til "misbrug af sit embede for personlig vindings skyld" ved at "anmode om indblanding fra et fremmed land i næste års amerikanske valg" - det vil sige præsidentvalget i 2020, hvor Joe Biden lige nu er favorit til at udfordre Trump som demokraternes præsidentkandidat.