Wæver: Jersey-tur er nødvendig

02. august 2005 14:29

Det er nødvendigt at tage til Jersey for at se på deres finanssektor. For turen kan give inspiration til, hvordan Grønland kan klare sig som selvstændig nation. Det mener skatteudvalgets formand, Jørgen Wæver Johansen.

Beslutningen er ellers omstridt. Skatteudvalget tager i næste måned til den lille ø Jersey i Den Engelske Kanal for at se på deres pengesektor, selvom Grønland ikke uden videre kan bruge erfaringerne.

Jersey er kendetegnet ved, at der er Offshore Banking. En attraktiv ordning, hvor udenlandske kunder kan placere deres penge på øen i et skattely.

Men da Hjemmestyret ikke har overtaget lovgivningen om finansiel virksomhed fra Danmark, er det usikkert, om Grønland kan få lov til at drive den type bankvirksomhed. Og af samme årsag agter Demokraternes udvalgsmedlem, Per Skaaning, ikke at deltage i turen.

- Den er helt unødvendig, mener han.

Udvalgets formand, Jørgen Wæver Johansen fra Siumut, er uenig.

- Det er vigtigt at få et førstehåndsindtryk og kunne stille de relevante spørgsmål. Grønland er på vej mod selvstyre og skal endnu videre. Og vi skal vurdere alle muligheder for at skaffe flere indtægter til samfundet, siger han.