Vred opposition efter klimatopmøde

Oppositionen retter skarp kritik mod statsministeren for klimaforhandlingerne.
21. december 2009 14:11

SF vil have statsminister Lars Løkke Rasmussen til at redegøre for sin og Danmarks rolle i forbindelse med den sluterklæring, klimatopmødet endte med. Lars Løkke Rasmussen har efter klimatopmødets afslutning forsvaret den deklaration, FN efter en lang debat tog til efterretning, og forklaret, at den ikke blev bedre på grund af en lille håndfuld landes modstand.

SF's klimaordfører Annegrethe Holmsgaard har opfordret regeringen til at kæmpe for, at EU på et miljøministermøde på tirsdag forpligter sig til at reducere CO 2-udslippet med 30 procent i 2020.

Enhedslisten deltager i kritikken, men retter siær pegefingeren mod statsministeren, ikke hans embedsmænd. Det mener Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen, efter at både SF og Verdensnaturfonden har kritiseret Lars Løkke Rasmussen chefforhandler på klimaområdet, Bo Lidegaard, for at have svigtet. En kritik, som statsministeren har krævet tilbagetrukket.

- Lars Løkke Rasmussen har helt ret i, at det er urimeligt at gå til angreb på embedsmændene, når ansvaret for fiaskoen på klimatopmødet skal placeres. Når det gik fuldstændig galt skyldes det, at det danske formandskab kynisk allierede sig med de rige lande mod de fattige lande, siger Per Clausen til Ritzau.

- Den skandaløse danske håndtering af dette topmøde kræver et opgør med den politisk ansvarlige.

Derfor har Enhedslisten taget initiativ til en forespørgselsdebat i Folketinget, hvor statsministeren skal forklare forløbet, resultatet og redegøre for, hvad regeringen nu vil gøre, siger Enhedslistens klimaordfører.