Voldsdømte venter på anstaltsplads

04. april 2006 10:29

Flere voldsmænd, der er dømt til anstaltsanbringelse, færdes frit rundt blandt deres ofre i Illoqqortoormiut. Der er nemlig lang ventetid – både på at få sin dom og på at komme i anstalt, fortæller vagthavende på politistationen Eigil Lyberth.

- Det drejer sig om fem personer. Og dertil kommer 12 personer, der venter på at blive retsforfulgt i maj, alle med påstand om anstaltsanbringelse. Der er hovedsagelig tale om voldskriminalitet.

Det skal understreges, at der er tale om personer, som retten har bedømt til at kunne færdes frit omkring. Alligevel mener Eigil Lybert, at det har konsekvenser, at voldsdømte går frit rundt blandt de mennesker, de har begået vold imod. Det gælder ikke mindst i den lille by med meget få indbyggere. Nogle af ofrene er utrygge, siger han. Desuden er der en anden konsekvens. Nemlig den at nogle begår ny kriminalitet, mens de venter på, at der bliver plads i en anstalt.

I alt venter 176 på anstaltsafsoning og ventetiden er i gennemsnit 16-18 måneder, oplyser ledende anstaltleder, Michael Stage.