VIDEO Voldelig kæreste brækkede Randis ribben

Partnervold var til debat i torsdagens Qulaarpaa, og her stod naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, Randi Vestergaard Evaldsen, frem med sin historie. Hun blev udsat for fysisk vold i en periode på 5 år, før hun gjorde det slut og kom til sig selv igen.
13. maj 2016 15:15

Over halvdelen af landets kvinder har været eller bliver udsat fra vold bag hjemmets fire vægge. Og ministeren har valgt at bryde tavsheden for at hjælpe flere til at sige fra og bede om hjælp.

- Det begyndte måske med et slag i hovedet - eller mildt, hvis man kan sige det på den måde. Men det udviklede sig til noget mere brutalt.

- Jeg har haft brud på ribben, har fået smæk med bøjler og er blevet kastet rundt. Det har udviklet sig langsomt fra et slag til noget mere brutalt, fortæller Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.

Smerterne var store i begyndelsen, men hun blev så vant til volden, at hendes krop ikke kunne mærke, at det rent faktisk gjorde ondt.

- Havde jeg et sæbeøje, tænkte jeg, nå, jeg kan jo ikke mærke det alligevel, siger hun.

Læs også Få hjælp og oplysninger om partnervold

Ligesom så mange andre med en lignende historie, forklarer Randi Vestergaard Evaldsen, at den regelmæssige vold også pillede selvtilliden og fornuften ud af hende.

- Jeg vidste godt inderst inde, at det var forkert, men tænkte alligevel, måske har jeg gjort noget forkert. Måske er det også mig, der er noget galt med, for det fik jeg at vide hele tiden. Og så stod jeg meget og tvivlede på, om det var normalt. For det føltes meget normalt, at det var en del af et forhold, at man skulle behandles på den måde, forklarer Randi Vestergaard Evaldsen.

Læs også Flygtede efter 27 års voldeligt samliv

Læs også Thomas slog fordi han ikke kunne tale om sin vrede

Er det måske normalt?

Hun lærte efterhånden også, at det ville komme til at gå ud over hende, hvis hendes daværende kæreste var kommet til at toppes med nogen ude i byen. Sådan en situation opstod efter fem år i det voldelige forhold, hvorefter hun valgte at fortælle om det til en meget god veninde.

- Personligt er det meget svært at erkende, at der er noget galt. For på den anden side sidder man og tænker, det er måske normalt det her, og det er svært at bryde ud af. Det var svært at fortælle folk, hvad der egentlig sker derhjemme.

- Så det var en blanding af personlige følelser, afmagt og mangel på selvtillid, at jeg ikke tog den beslutning tidligere i processen, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Lettelse på få timer

Da hun endelig tog beslutningen om at forlade den kæreste, der havde gjort hende så meget fortræd, var det en meget stor lettelse.

- Der gik ikke mange timer, før jeg følte, mit hjerte havde det meget bedre. Jeg blev hentet af min moster og kørt ned til familien, og var hos dem i en uges tid. Utroligt nok, havde jeg ikke den der følelse af savn, som jeg måske havde frygtet, jeg ville have. Jeg havde det faktisk rigtig godt og kunne mærke efter meget få timer, at det her var det rigtige at gøre, fastslår hun.

Læs også Partnervold giver ar for livet

Efterfølgende har Randi Vestergaard Evaldsen fået tatoveret ’Don’t hurt me’ – gør mig ikke fortræd – på sin venstre underarm for at markere for evigt, at hendes kæreste skal passe ordentligt på hende.