Visit Greenland forstår ikke Ole Dorph

Bygden Ilimanaq skal have nyt konferencecenter. Det var i hvert fald planen. Men nu har kommunens egen borgmester Ole Dorph skabt usikkerhed om projektet.
10. oktober 2013 11:03

Ole Dorph mødte fornyligt op ved et borgermøde, hvor han deltog som almindelig borger. Her fremturede han blandt andet med kritik af Realdanias donation, som han beskrev som kolonialistisk og sagde, at projektet risikerer at blive trukket ned over hovedet på borgerne i bygden.

Hos Visit Greenland undrer de sig over Ole Dorphs angreb.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvad der menes med, at det er et kolonialistisk projekt. Vi har netop her noget,  hvor leddene er tænkt ind, siger Anders Stenbakken, der er direktør hos Visit Greenland.

Centret skal realiseres i et samarbejde mellem Qaasuitsup Kommunia, World of Greenland og Realdania fonden, som donerer 12-15 millioner kroner til projektet.

Stenbakken peger på, at det her projekt faktisk har nogle grundlæggende gode sunde ellementer med, at man prøver at give så stor bredde og relevans for projektet ind i lokalbefolkningen. Faktisk mere end han har set tidligere.

I det hele taget mener Anders Stenbakken, at projektet i Ilimanaq adskiller sig, ved at være enormt solidt og gennemarbejdet og faktisk ser han perspektiver for hele Grønland.

-Hvis det her projekt nu får lov til at se dagens lys, så har vi en model, som jo kan anvendes for andre regioner, der arbejder med at udvikle en bygds turisme, siger Anders Stenbakken.

Ulf Klüppel, som er direktør for World of Greenland, undrer sig også over hvorfor Ole Dorph tilsyneladende er så stålsat på, at spænde ben for projektet. 

- Jeg synes jo i bund og grund at borgmesteren og kommunen står i et drømmescenarie. At der er en fond, der vil komme med 12-14 millioner kroner og ikke skal have noget for dem. Det er penge der bliver lagt i samfundet. Og jeg synes det er skræmmende, at man ikke ønsker udenlandsk kapital, siger Ulf Klüppel.

Han stiller også spørgsmålstegn ved borgmesterens optræden, hvor han tager ud til et borgermøde i sin egen kommune, men kun deltager som borger.

- Det er meget svært, og det er også det indtryk man får når man hører reaktionerne fra Ilimanaq borgerne, at skelne, hvornår det er privatpersonen skråstreg borgmesteren, der taler. Så jeg synes det er en gråzone, og jeg synes det er meget uheldigt, siger Klüppel.