Forfatter-talent: Vi skal stoppe med at sætte hinanden i bås
- Østrgrønlænderene er mordere, dem fra Upernavik har ingen tænder, alle dem fra Qanaaq er drankere, nuumiutter taler kun dansk. Alle dem fra andre byer, kan man ikke stole på.
Sådan lyder en del af Tukumminnguaq Nykjær Olsen tekst. Hun er en af de ti vindere, der har hver deres opfattelse af rummelighed, som de har beskrevet i essays, digte og noveller. For hende handler rummelighed også om de fordomme, man får ind med modermælken.
- Disse ting hørte jeg som barn. Jeg troede på dem, og du tror stadig på dem. Jeg vil aldrig mere synes, at det er pinligt at sige, at jeg er fra Qanaaq, læser hun højt.
Det handler for hende om at give hinanden plads i samfundet som ligeværdige individer og ikke pådutte nogen en bestemt identitet
- Det er dig, der er pinlig, fordi du ikke vil være inkluderende. Du vil ikke have at andre skal have plads i Kalaallit Nunaat, verdens største ø.
Sådan slutter Tukumminnguaq Nykjær Olsen sit sammendrag af sit bidrag til den nye bog med overskriften Ufrivilligt Blinde.
Til dagligt læser forfatteren samfundsvidenskab på Ilisimatusarfik. Hun så konkurrencen som en mullighed for at bruge sproget på en anden og mere inkluderende måde.
- Det ville være interessant at prøve at skrive en ikke-akademisk tekst, hvor jeg på den måde kan ramme flere med mine budskaber, siger hun.
Tukumminnguaq Nykjær Olsen håber, at hun kan holde et spejl op foran læserne og på den måde gøre os bevidste om, hvordan vi sætter hinanden i bås i hverdagen.