Fontain: Vi bryder ikke loven ved at lukke til midnat

Onsdag i denne uge meldte departementet for sundhed ud, at værtshusene skal stoppe for udskænkningen af alkohol klokken 24 fredag aften. Det møder kritik, og GE har kaldt det ulovligt. Naalakkersuisoq for sundhed afviser kritikken.
Skrevet af Kenneth Elkjær
05. januar 2018 19:27

Ifølge Agathe Fontain starter Helligtrekonger, som er en helligdag, når klokken slår 00.01 og fredag bliver til lørdag.

Det betyder, at udskænkningen skal stoppe klokken 24 i modsætning til normale fredage, hvor der må serveres alkohol frem til klokken 03.00. Det forklarer hun i et skriftligt svar til KNR.

LÆS OGSÅ Tidlig lukning af værtshuse er i strid med loven

Den fortolkning af loven vækker stor utilfredshed i branchen. Grønlands Erhverv, GE, mener, det er i strid med loven.

Ifølge brancheorganisationen er der tale om en helt almindelig fredag, og værtshusene bør have lov til at servere alkohol frem til klokken 03.

GEs sekretariatschef Karsten Lyberth-Klausen oplyser, at branchen er klar til at tage sagen i retten:

- Det medfører øgede omkostninger for virksomhederne, og sandsynligvis vil en del af dem rejse erstatningskrav mod Departementet, lyder det fra Grønlands Erhverv.

Agathe Fontain oplyser, at departementet sidste år modtog en henvendelse fra en bevillingshaver, der ønskede at få afklaret, hvordan den pågældende paragraf i alkoholloven skal forstås. Det er første gang, siden loven blev lavet i 2000, at der er blevet taget stilling til fortolkningen af åbningstider dagen før en helligdag.

FAKTA

Citat fra alkohollovens § 13, stk. 3:

”Uanset bestemmelserne i stk. 1 og 2, må udskænkning ikke ske juledag. Helligtrekongersdag, langfredag, påskedag, pinsedag, på Grønlands Nationaldag og nytårsaftensdag, må udskænkning kun ske fra kl. 18.00. Juleaftensdag må udskænkning kun ske i tidsrummet fra kl. 18.00 til kl. 21.00.

Ifølge Departementet skal reglerne forstås således:

§ 13, stk. 3 er en undtagelsesbestemmelse til hovedreglen, som træder forud for hovedreglen. Undtagelsesbestemmelsen begrænser åbningstiden den foregående dag, da udskænkning kun må ske fra kl. 18 på den pågældende helligdag.