Vi bliver mere effektive til at finde diabetespatienterne

Nye og langt bedre testmetoder og mere forebyggende behandling har gjort sundhedsvæsenet meget bedre til at få øje på patienter med diabetes. Siden 2008 er antallet af diagnosticerede diabetespatienter fordoblet.
Skrevet af Peter Troelsen
06. december 2013 07:51

På trods af det har man her i landet stadigvæk alt for mange mennesker, der går rundt med en uopdaget diabetes. Det er især Type 2 diabetes, der tager lang tid om at udvikles, og derfor ikke kommer med de samme markante symptomer som Type 1 diabetes. Derfor må man forvente at antallet af patienter også i fremtiden vil stige betragteligt.

Der er stor fokus på diabetes både i befolkning og i sundhedsvæsenet, og det er blevet lettere at stille diagnosen efter indførelse af ny diagnostisk test i 2010.  Diagnostik på et tidligere tidspunkt og længere levetid for patienter med diabetes kan også bidrage til stigningen.

-Jeg er glad for at vi finder flere patienter med diabetes i dag således at der hurtigere kan sættes ind med forebyggende behandling og tiltag, forklarer læge Michael Lynge Pedersen.

I dag har sundhedsvæsenet tilbud om systematiseret kontrol og screening for komplikationer i fx øjne, fødder og nyrer. Patienterne vejledes hen i retning af et fysisk aktivt liv uden rygning.