Verdens største valgkreds skal måske deles igen

27. februar 2006 14:24

Siden 1998 har Grønland været én valgkreds, men står det til IA-politikeren Kuupik Kleist skal landet nu igen deles op flere valgkredse.

Han stiller i morgen forslag om det i Landstinget med det formål at sikre, at alle landsdele bliver direkte repræsenteret i tinget. Da man i 1998 sammenlagde landets valgkredse til verdens største valgkreds – så man overalt kan stemme på alle kandidater – var et af argumenterne, at man ønskede landspolitikere der tænkte på landet som helhed og ikke plejede lokalinteresser.

Men en følge af sammenlægningen har også været, at et stort flertal af landstingsmedlemmerne kommer fra Midt-Vestgrønland. Faktisk er mere end halvdelen af tingets 31 pladser besat med politikere fra Nuuk.

- IA var imod at gøre Grønland til én valgkreds. Levevilkårene er meget forskellige i de forskellige landsdele, og vi mener det er vigtigt, at alle bliver repræsenteret i Landstinget. Det kan godt være, at vi mandatmæssigt har mest ud af at være en enkelt valgkreds, da vi tradionelt har flest vælgere i de store byer. Men det er underordnet i forhold til det geografiske hensyn, siger Kuupik Kleist.

Både den grønlandsk-danske selvstyrekommission og embedsmandsgruppen i forbindelse med kommunalreformen har slået til lyd for at ændre kredsinddelingen. En mulighed er således også, at spørgsmålet først afgøres i forbindelse med realisering af kommunesammenlægningen.