Venstrefløjen styrkes i selvstyrekommissionen

25. februar 2005 15:20

Efter folketingsvalget der styrkede Enhedslisten med to ekstra mandater har statsminister Anders Fogh Rasmussen nu bøjet sig og lukket oppositionspartiet ind i varmen, erfarer Radioavisen.

Dermed er udsigt til en kamp om at få kommissoriet udvidet. Kommissionens nuværende opgave består i at skulle finde frem til øget selvstyre indenfor "Grønlands nuværende forfatningsmæssige placering status." Altså inden for Grundlovens rammer. Hvilket gør det umuligt at give Grønland selvstændighed ifølge Enhedslistens tidligere folketingsmedlem Søren Søndergaard.

- Hvis man lægger en stram fortolkning af "indenfor den danske Grundlov" er der jo ikke mulighed for selvstændighed. Og det er ikke en konklusion der må udelukkes, siger Søren Søndergaard.

Enhedslisten mener altså selvstændighed skal være en del af kommissionens opgave. Desuden synes partiet at der skal flere undersøgelser til. Blandt andet af hvor meget Danmark reelt tjener på bloktilskuddet til Grønland.

Pengestrømsanalyserne skal forhindre fordommene hos danskerne om at Danmark bare poster en masse milliarder ned i et sort hul. Det var nemlig hvad der skete for Færøerne, ifølge Søren Søndergaard.

- Dengang fik vi jo opfattelsen af at Færøerne kun bestod af tunneller betalt af danske skatteydere. Og den slags opfattelser blokerer for en seriøs diskussion om selvstændighed. Vi lever i 2005 og det at Grønland ønsker selvstændighed er helt naturligt og burde kunne diskuteres på kendsgerninger og ikke på basis af fordomme, siger Søren Søndergaard.

Ifølge Radioavisens oplysninger bliver det Enhedslistens ordfører for Grønland, folketingsmedlem Line Barfod der skal sidde med ved forhandlingerne i selvstyrekommissionen.

Næste gang selvstyrekommissionen mødes bliver i Ilulissat i midten af marts.