Varm mad vil give bedre karakterer

Skolebørnene i Qaanaaq skal sikres et måltid varmt mad hver dag – og det skal serveres i skolen. Resultatet vil være højere karakterer, højere fremmøde og bedre indlæring, lyder det fra skoleinspektøren på Avanersuup Atuarfia.

Skoleinspektør på skolen i Qaanaaq, Jens Gundersen, har en plan. Og den plan skal sikre, at eleverne på skolen hver dag får serveret et måltid varm mad i skoletiden.

Tidligere har man nemlig gjort sig ganske overbevisende erfaringer, da man i en kort periode serverede mad for børnene betalt af eksterne midler:

- I den periode så vi, at maden havde en positiv indvirkning på det generelle sociale samvær, hvor konflikterne blev reduceret og undervisningsmiljøet i klasserne var mere afslappet og roligt, siger Jens Gundersen.

Men ikke nok med det: Et måltid mad vil også kunne ses i karakterbogen:

- Jeg er ret sikker på, at det vil forbedre fremmødeprocenten, ligesom jeg er sikker på, at det vil kunne ses på elevernes karakterer, siger han.

Og hvad koster sådan et tiltag som gratis mad en gang om dagen til omkring 100 elever? Omtrent 200.000 kroner årligt, spår Jens Gundersen, der understreger, at investeringen vil være givet godt ud.

- Investeringen vil kunne komme ind igen i kraft af et forbedret læringsmiljø i klasserne.  Belastningen af lærerne vil bliver reduceret, da arbejdet ikke vil være fokuseret på konfliktløsning, hvilket ellers er udpræget, når det kommer til den gruppe af børn, der er sultne, siger han og fortsætter:

- Hvis vi får ro på dem, vil der være ro i klassen, hvilket igen betyder et bedre læringsmiljø samtidig med at belastningen af underviserne bliver mindre, hvilket eksempelvis vil betyde et mindre sygefravær.

Men hvorfor skulle politikerne lige netop forsøge sig med en sådan madordning i Qaanaaq? Jo, fordi børnene her ikke har ret mange gode alternativer til sund kost.

- Desværre er det sådan, at vores børn går i butikken og køber kager og sodavand, når de har penge på lommen. Jeg tror såmænd hellere, de ville købe noget sundt – et æble for eksempel – men det er ikke altid muligt.

Derfor har Jens Gundersen også stor tiltro til, at politikerne vil støtte projektet:

- Jeg er ret sikker på, at vores politikere, så snart de får et konstruktivt forslag, vil bakke op om det. Det er i hvert fald, den erfaring vi har – altså at der er god opbakning fra politikere og forvaltning til det arbejde, vi udfører her i Qaanaaq, siger Jens Gundersen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt