VandløbFoto: Kim Andersen

Naalakkersuisut: Vandkraft skal trække investorer til Grønland

Danmark er de senere år lykkedes med at tiltrække flere store datacentre til landet. Facebook og Apple har således valgt at investere milliarder af kroner i at bygge såkaldte datacentre i henholdsvis Odense, Viborg og Aabenraa. Nu vil Naalakkersuisut prøve at gøre Danmark kunsten efter.

Grønland rummer store uudnyttede energiressurcer i form af vandkraft, og denne ressurce skal bruges til at tiltrække investeringer her til landet, fremgår det af Naalakkersuisuts sektorplan for energi- og vandforsyning, som i øjeblikket er i høring.

Et af de områder, som Naalakkersuisut ser på, er det voksende marked for datacentre, hvor store multinationale selskaber som Apple og Facebook leder efter steder at placere deres serverer.

Virksomhederne håndterer voksende af mængder data. Det kræver tilsvarende serverkapacitet og i sidste ende en stor mængde energi til at drive serverne og ikke mindst køle dem ned.

I sektorplanen skriver Naalakkersuisut, at der på verdensplan ses et betydeligt behov for stabile, forudsigelige og vedvarende  energiforsyninger, hvor der kan etableres datacentre til håndtering af enorme datamængder.

LÆS OGSÅ VANDskeligt marked kræver lavere skatter og afgifter

Facebook og Apple har netop valgt, at placere datacentre i Danmark med en begrundelse om, at selskaberne derved bruger vedvarende energi til at drive centrene.

Ifølge Naalakkersuisuts sektorplan laves der derfor et omfattende markedsføringsmateriale, som kan bruges til at markedsføre Grønland overfor store energikrævende selskaber.

Og der er rigeligt vandkraft at udnytte for de selskaber, der skulle være intereseret. Ifølge sektorplanenen er der kendte muligheder for produktion af mellem 2.500 - 5.000 gigawatt-timer om året. Det svarer til 10 - 20 gange den nuværende maksimale produktion på Buksefjordsværket ved Nuuk.

Ulempen er dog, at vandkraftværker er meget dyre at bygge.

LÆS OGSÅ Dansk klimaminister har fokus på grønlandsk vandkraft

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt