Vandene er delt

20. februar 2006 10:55

Sammen med fungerende direktør i udenrigsdirektoratet Inuuteq Holm Olsen underskrev den danske udenrigsminister Per Stig Møller og hans norske kollega, Jonas Gahr Støre i dag en aftale om deling af havet mellem Grønland og Svalbard.

Danmark og Norge har ellers tidligere været i bitter strid om land- og havområder, og to gange har den internationale domstol i Haag måtte træffe afgørelsen. I 1933 afgjorde domstolen, at Grønland hørte under Danmark, og i 1993 fik Norge mest ret i striden om øen Jan Mayen. Denne gang er forhandlingerne forløbet stilfærdigt, oplyser Jonas Gahr Støre til den norske avis Aftenposten:

-Der er tale om en klog afgrænsning mellem to naboer. Aftalen klarlægger udnyttelsen af ressourcerne i området, siger Jonas Gahr Støre.

Nordmændene håber, at aftalen også kan bane vej for en tilsvarende aftale med Rusland. Norge og Rusland har hidtil været uenige om grænsedragningen i Barentshavet, hvor der ikke er så regulære kystlinjer, som når det drejer sig om Grønland og Svalbard.