Valgkamp uden løn for Hjemmestyreansatte

13. april 2005 10:08

Fra næste år er det slut for ansatte i Hjemmestyret at holde fri med løn i forbindelse med valgkamp, altså hvis de stiller op til Landstings-, folketings- kommune eller menighedsrådsvalg.

Det svar har Demokraternes Per Skaaning fået, efter at han har rejst sagen over for Landsstyret.

Per Skaaning undrer sig over, at det var muligt at få fri med løn til folketingsvalget og kommunalvalget i år, da Selvstyrekommissionen allerede for to år siden anbefalede, at ordningen blev afskaffet. En anbefaling, som landsstyret har tilsluttet sig.

Landsstyreformand Hans Enoksen beklager i sit svar til Per Skaaning, at Administrationsdirektoratet ikke har gjort noget ved sagen. Enoksen forklarer, at direktoraterne nu får besked om, at ordningen stopper.

Peter Schulz, der er chef for Administrationsdirektoratet, mener dog ikke, at det har haft nogen konsekvenser, at reglerne først bliver ændret nu.

- Hvis man tænker på sagbehandlingstiden, så vil vi nok ikke have nået at gennemføre nogen ændring før valgene, oplyser han.

Landsstyreformand Hans Enoksen understreger, at den nye ordning, som træder i kraft næste år, ikke vil gælde for de privatansatte og de ansatte i kommunerne. Bevillingerne til deres løn er nemlig ikke en del af finansloven.

Tjenestemandsforeningen AK accepterer dog ikke uden videre de nye regler i Hjemmestyret, siger formand Erik Hammeken.

- Jeg ved ikke hvad formålet er, men det bliver svært for tjenestemændene der har det lavere løn i forhold til de andre ansatte at holde fri uden løn. Jeg er sikker på at mange kvalificerede kandidater vil falde fra, dette vil have en negativ virkning på demokratiet, siger Erik Hammeken. Han påpeger at tjenestemænd heller ikke kan strejke i den forbindelse.

Erik Hemmeken mener derfor, at Hans Enoksen bør tage en snak med samtlige tjenstemandsorganisationer, før den nye ordning med tjenstefrihed uden løn under valgkampen træder i kraft.