Uummannaq Kommune kan ikke hjælpe fangere

23. november 2005 11:29

Nar- og hvidhvalskvoten i Uummannaq er opbrugt , og derfor står Uummannaqs fangere nu uden indtjening.

Uummannaq Kommune kan ikke hjælpe fangerne økonomisk, siger borgmester, Jens Lars Fleischer.

Han forlanger, at der bliver lavet en optælling af hvalbestandene, og at Landsstyret hæver kvoten.

Jens Lars Fleischer har henvendt sig til Landsstyret for at få hævet kvoten og til Naturinstituttet for at få biologerne til at komme til Uummannaq og lave en optælling af hvalbestanden.

Fangerne i Uummannaq observerer nemlig masser af nar- og hvidhvaler, og derfor forstår de ikke, hvorfor kvoten for Uummannaq kun skal være på 68 narhvaler og 8 hvidhvaler.

Den kvote var opbrugt for tre dage siden, og nu skal fangerne vente helt til næste sommer, hvor Landsstyret skal behandle og fastlægge kvoten for næste sæson.

Så lang tid kan Jens Lars Fleischer og Uunmannaq Kommune ikke vente.

- Kvoten skal hæves nu, for Kommunen magter ikke at hjælpe fangerne økonomisk, siger Jens Lars Fleischer.

I Direktoratet for fangst og Fiskeri siger direktør Amalie Jessen, at kvoten ikke bare sådan uden videre kan hæves.

Der er ikke planlagt nogen optælling af hvalbestanden i Uummannaq lige nu, og selv hvis der blev sendt biologer af sted, så ville det tage lang tid, før biologerne kan komme med en klar anbefaling, fordi tallene først skal vurderes.

Desuden påpeger Amalie Jessen, at Uummannaq Kommune ikke har været påpasselige nok med at overholde kvoten for i år, og derfor er der fanget 30 narhvaler for meget, og de skal ifølge reglerne trækkes fra næste års kvote, så den tegner til at blive endnu lavere.

Borgmester Jens Lars Fleischer erkender, at der er fanget 30 narhvaler for meget, men ser det også som et tegn på, at kvoten er for lille.