Utidssvarende konkurrencelov

01. juni 2005 12:00

Det grønlandske Konkurrencenævn rykker nu endnu engang for, at den nuværende konkurrencelov bliver opdateret.

Konkurrencenævnet finder ikke længere loven tidssvarende, og er bange for at den kan være i vejen for moderne konkurrence. Det vedtog et enigt nævn under sit møde i Qaqortoq den 26.maj.

- Konkurrenceloven fra 1992 er i et vist omfang en afskrift af den danske lov, og da der er markedsforskelle i Danmark og Grønland, er det blevet nødvendigt med en revidering af loven, siger formand for Konkurrencenævnet Carl-Aage Skovaa.

Den grønlandske konkurrencelov baserer sig på et kontrol- og forhandlingsprincip. Det vil sige, at det er konkurrencenævnet, der på eget initiativ skal pege på eventuelle skævheder i markedet.

- Men det må laves om. I stedet skal der indføres nogle klare regler for, hvad der er forbudt og hvad der er lovligt, det vil gøre vores arbejde nemmere, siger Carl-Aage Skovaa.

Forbudsmetoden gælder allerede i andre lande, derfor ønsker formanden, at den også bliver indført i Grønland.

Derfor ønsker nævnet også, at der bliver nedsat et udvalg, der skal forsøge at finde frem til en ny formulering. Og det er slet ikke en ny tanke. Udvalget har været på tegnebrættet i flere år, faktisk siden 2002, men der er altså intet sket.

Det er Erhvervsdirektoratet der har ansvar for konkurrenceloven, men det var i dag ikke muligt at få en kommentar til konkurrencenævnets ønske.