USA overvejer militærbasers fremtid

10. maj 2006 15:48

Efter den kolde krig stoppede og senere blev afløst af krigen mod terror, har USA’s militære behov ændret sig. Der er ikke længere brug for de mange militærbaser rundt omkring i verden med masser af udstyr og mandskab.

Derfor overvejer USA i øjeblikket basernes fremtid. Det gælder også Pituffik, Thule Air Base, siger den amerikanske ambassadør i Danmark, James P. Cain.

- Ligesom alle andre af vores baser bliver Thule vurderet i øjeblikket for at se, om USA bruger sine penge rigtigt i forhold til det aktuelle trusselsbillede, siger ambassadør James P. Cain.

Der er i øjeblikket godt 500 mand ansat på Thule-basen, Pituffik som hvert år bidrager til landskassen med skatteindtægter i omegnen af 110 millioner kroner. Man kan derfor mene, at Pituffik er ret vigtig for samfundet. Men selv om ambassadøren forsikrer om, at basen også altid vil være vigtig for USA's forsvar, så er der efter den kolde krig bare ikke længere behov for så mange ansatte i Pituffik, siger ambassadør Cain.

- Spørgsmålet er hvor mange der er behov for, for at få basen til at fungere, siger Cain.

Han siger at Pituffiks fremtid bliver afgjort i løbet af de kommende par måneder. Men han forsikrer, som den diplomat han også er, om at Pituffik ikke vil lide samme skæbne som Keflavik Air Base på Island. Her har amerikanerne besluttet at fjerne sine militærfly og andre aktiviteter, hvilket i manges øjne bliver set som en lukning af basen. Men Thule vil ikke lide samme skæbne, siger ambassadør James P. Cain.

- Det bliver bestemt ikke lige så drastisk som Island. Thule er alt for værdifuld for os til at få samme behandling, siger James P. Cain.

I forlængelse af Igaliku-aftalen i 2004 fornyede USA sin kontrakt om brugen af Pituffik. Kontrakten med Greenland Contractors har en værdi af mindst 500 millioner dollars over en ti-årig periode. Landsstyret har påpeget overfor USA at Grønland forventer at amerikanerne overholder Igaliku-aftalen.

Ifølge landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Josef Motzfeldt, har USA forsikret hjemmestyret om, at de generelle besparelser ikke rammer Pituffik lige så hårdt som andre baser rundt om i verden.

- USA har sagt at Pituffik ikke på samme måde bliver ramt af grønthøstermetoden hvor alle baser skal spare en vis procentdel i de kommende år, siger Josef Motzfeldt.

Den amerikanske forsikring faldt i starten af maj, under det sidste møde i den grønlandsk/danske/amerikanske Permanent Committee. Komiteen behandler sager, der omhandler Pituffik.