Mandagens meddelelse fra Pompeo kan udløse nye demonstrationer og uroligheder. Umiddelbart efter Pompeos pressekonference udsendte den amerikanske ambassade i Israel en advarsel mod at rejse til Jerusalem, Vestbredden og Gaza.Foto: Mussa Issa Qawasma/Reuters/Ritzau Scanpix

USA accepterer Israels bosættelser på Vestbredden

Israel glæder sig over, at USA bløder op i spørgsmålet om omstridte bosættelser. Palæstinenserne protesterer.

USA har ændret syn på Israels bosættelser. Amerikanerne vil ikke længere betragte de israelske bosættelser på Vestbredden som værende i strid med folkeretten.

Det siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, på en pressekonference mandag.

LÆS OGSÅ Israelske styrker dræber palæstinensisk militsleder

Det er en markant ændring af USAs politik i Mellemøsten. De seneste 40 år har det amerikanske udenrigsministerium holdt fast i, at Israels bosættelser på den besatte Vestbred ikke er i overensstemmelse med folkeretten.

I resten af verden er der udbredt enighed om, at de israelske bosættelser er i strid med folkeretten, og at de udgør en alvorlig hindring for fred mellem israelere og palæstinensere.

Israelske bosættelser i byen Hebron på den israelsk besatte Vestbred. Foto: Mussa Issa Qawasma/Reuters/Ritzau Scanpix

 

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at USA's beslutning "retter op på en historisk uret". Han opfordrer andre lande til at gøre det samme.

Derimod siger en talsmand for lederen af det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, at USA's skifte er "totalt i strid med folkeretten".

Trump har skiftet amerikansk kurs i Israel-Palæstina

Under præsident Donald Trump har USA foretaget et par markante kursskifter til Israels fordel.

Det førte til store protester fra palæstinensisk side, da Trump besluttede at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, hvorved han de facto anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

LÆS OGSÅ Færøerne skal have repræsentation i Tel Aviv og ikke i Jerusalem

I sidste uge fortalte den færøske udenrigsminister, at Færøerne arbejder på en repræsentation i Israel.

Først var meldingen, at den skal ligge i Jerusalem, hvilket er imod rigsfællesskabets officielle udenrigspolitik. Men et døgn senere slog den færøske lagmand fast, at repræsentationen skal ligge i Tel Aviv, ligesom den danske ambassade.

Israelerne anser selv Jerusalem som landets hovedstad, men det er ikke internationalt anerkendt. Palæstinenserne ønsker Østjerusalem som hovedstad i en fremtidig stat.

I det meste af verden er der udbredt enighed om, at de israelske bosættelser er i strid med folkeretten, og at de udgør en alvorlig hindring for fred mellem israelere og palæstinensere. Foto: Mohamad Torokman/Reuters/Ritzau Scanpix

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt