Upernavik skaber åbenhed om pædofili

Skrevet af Karsten Sommer
03. oktober 2005 18:48

En 47-årig mand i Upernavik sigtes af politiet for sædelighedsforbrydelser mod tre børn efter den paragraf i straffeloven, der omtaler ”anden kønslig omgang end samleje”. Manden, der tidligere er dømt, kunne efter endt afhøring tage hjem, mens politiet nærmere efterforsker sagen, der skal have fundet sted i 2002 og 2003.

Det er ikke den eneste sag om seksuelt misbrug af børn, der i øjeblikket oprulles i Upernavik. Kommunens forebyggelseskonsulent, Ruth Larsen, fortæller her, hvad man kan tilbyde de ramte familier:

- Vi tilbyder samtaler med børnene og forældrene enkeltvis. Og er der brug for yderligere hjælp, tilkalder vi psykologen, der bor i Sisimiut eller assistance fra Nuuk.

- Vi har p.t. tre kendte sager med misbrugere. Og familierne står typisk tilbage med en følelse af afmagt, når sagerne bliver afdækket. Har jeg ikke været god nok som forælder, siden jeg ikke har opdaget det?, spørger forældrene typisk sig selv.

Og vi forsøger at give dem viden, så de kan opdage adfærdsændringer hos deres børn, der kan være tegn på misbrug. Lukkethed. Agressioner. At barnet pludselig bliver ”uartigt” og ”uopdragent” eller lukker sig inde i sig selv. Alt det kan være signaler om misbrug, men kan selvfølgelig også have andre årsager, siger Ruth Larsen.

- For de misbrugte børn er det værste at spørgsmålet er et tabuemne. De har følelsen af, at det må man ikke snakke om. Det må ikke siges højt, det er som om det er noget man kun må hviske om.

Upernavik kommune har selv været med til at løse op for tabuet med en oplysningskampagne, både i Upernavik og i bygderne. Det har givet sig udtryk i en større åbenhed i befolkningen over for emnet, siger Upernaviks forebyggelseskonsulent, Ruth Larsen.