Upernavik: Lad hellefisken skabe arbejdspladser

Det skal være slut med, at hellefisken i Upernavik blot bliver frosset ned og sendt ud af landet til forædling. Nu skal den færdigproduceres her i landet og være med til at skabe arbejdspladser, lyder det i sluterklæring fra erhvervskonference.
01. juni 2014 20:02

Tredages konferencen om erhvervsudvikling i Upernaviks ni bygder sluttede her til middag.

Kommunens egne beregninger viser, at hvis 6000 tons af den samlede kvote på 8000 tons af hellefiskekvoten for forvaltningsområdet Upernavik blev bearbejdet og fileteret i Upernavik, ville det skabe 78 varige arbejdspladser:

- Desværre er det sådan, at en stor del bliver eksporteret her fra landet med bearbejdning for øje. Lad os i stedet skabe arbejdspladser og eksportere fisken, således fiskerne og befolkningen her i Grønland kan få mere ud af den fisk, som bliver sendt ud af landet, siger Qaasuisup Kommunias borgmester, Ole Dorph.

Tal fra april måned viser, at 181 personer i Upernaviks 9 bygder var arbejdsløse, mens tallet var 100 i selve byen. Så nu vil konferencedeltager vende disse tal og skabe arbejdspladser:

- Vi har udarbejdet en liste over de ting, som vi mener er påkrævet for, at vi kan begynde at producere og eksportere på en meget bedre måde, end vi gør i dag. Det er noget, vi i fællesskab med Grønlands Selvstyre og selskaberne under Grønlands Selvstyre skal være med til at løse, siger Ole Dorph, der støttes af konferencedeltagerne:
 
- Vi i Upernavik og området ønsker generelt at få samme vilkår som de andre fiskere på kysten og bedre indhandlingsvilkår, også i bygderne samt at indhandlingssteder, der nu holdes lukket, bliver genåbnet, siger Aron Kristiansen fra Kangersuatsiaq.

Konferencedeltagerne skal så mødes igen om et halvt år:

- Så kan vi se, hvor langt vi er nået med de ting, vi er blevet enige om at arbejde med i den kommende tid, siger Ole Dorph.

Årskvoten for forvaltningsområdet Upernavik på 8000 tons har en værdi af 95,2 millioner efter de nuværende indhandlingspriser i Upernavik-området.