Upernavik: 22 elever uden tag over hovedet

27. maj 2005 10:46

22 elever fra Upernaviks bygder risikerer at må droppe de sidste år i folkeskolen. Upernaviks kollegium kan ikke huse flere elever.

Et kollegium, der er bygget til at huse 40 elever er allerede overbelagt til bristepunktet. Og til august skulle der gerne være plads til 22 elever fra bygderne, der skal gå i 9. 10. eller 11. klasse i byen.

Det fortæller skoleinspektør på Upernavik Skole, Hans Christian Hjort:

- Faktisk har vi 91 ansøgninger til en kollegiepladser i år, så det ser ikke lyst ud. Souschefen har skrevet til samtlige bygder og familier, for at finde privat indkvartering, men det tror jeg ikke løser problemet helt, siger han

Indtil videre har kun to ud af de 22 bygde-elever fået mulighed for at bo privat. En anden mulighed er at finde bolig til eleverne i en anden kommune. Men det kræver dybe lommer fra kommunen.

- Det koster 105.500 pr. elev om året, så kommunen skal af med 4,5 millioner kroner, og det tvivler jeg på kommunen har råd til.

Skoleinspektør Hans Christian Hjort vurderer, at problemet kun vil blive større med tiden. For i 2008 indføres 10 års undervisningspligt. Det betyder at bygdeeleverne kan forvente at skulle bo to år i Upernavik, for at opfylde skolekravene.

- Grønlands fremtid som jo bygger på uddannelse, den kan vi pt. ikke leve op til. Hvis Hjemmestyret vil have at uddannelse er vejen frem for samfundet, så må de gør noget.

2. viceborgmester i Upernavik Kommune, Ole Thorleifsen oplyser, at kommunen i en årrække har påpeget problemet overfor hjemmestyret. Han mener, at forholdene er uacceptable og at landsstyret bør afsætte midler på næste års finanslov til at løse problemerne.