Unge mænd i lære som social udsat i Aalborg

21. juni 2006 07:00

Flere unge grønlandske mænd mellem 18 og 25 vælger tilsyneladende at rejse til Aalborg for at søge lykken uden at have job eller bolig. I øjeblikket kommer der én hver 14. dag vurderer projektmedarbejder Helle Rønn fra Kofoeds Skole i Aalborg. Hun har oplevet fem indenfor de sidste par måneder.

- For hver 14. dag kommer der en ny dumpende, siger Helle Rønn.

Hun fortæller, at de unge mænd kommer til Aalborg, enten fordi de skal væk fra problemer med kriminalitet og misbrug i Grønland. Eller også er de droppet ud af en uddannelse i Danmark. Ofte har de mistet deres kollegieværelse og så starter den sociale rutsjetur med hjemløshed og alkoholisme.

- De finder vej hertil via vores (Kofoeds Skole, red.) netværk af grønlandske mænd og kvinder, der har det svært i Aalborg, siger Helle Rønn.

Og netop dét netværk med misbrugere er ikke det bedste miljø for de unge mænd.

- Mange hænger fast i et misbrug og når drengene ser på, hvordan de gør, så har de nemt ved at komme ind i netværket, men svært ved at komme ud af det igen, siger Helle Rønn.

Når de unge ikke kan finde ud af at komme ud af netværket hænger det sammen med flere ting. Ifølge Helle Rønn har alle haft misbrug eller kriminalitet med sig fra Grønland. Og de unge er desuden kendetegnet ved at være omsorgssvigtede med alkoholiserede forældre, og de har derfor lært at drikke fra barnsben af.

Hvis de unge skal på ret køl skal man forklare dem om deres følelser. De har nemlig brug for hjælp til at kunne reagere anderledes, end de plejer når tingene går galt.

- Det kan godt lykkes, men det tager tid, siger Helle Rønn