Unge færinger vælger at bo i Danmark

Det viser en undersøgelse, som den nordatlantiske gruppe i Folketinget har foretaget. 60 procent af de unge færinger, som bosætter sig i Danmark, rejser af sted for at få sig en uddannelse. I adskillige tilfælde betyder det også, at de bliver boende i Danmark, fordi de efter flere år dér, ender med at stifte familie og få gode job.
Jo længere de bliver i Danmark, jo mere føler de sig også tilknyttet deres nye hjemland, og hermed fravælger de at bosætte sig på Færøerne igen, fremgår det af undersøgelsen.
Undersøgelsen er foretaget blandt de 7700 færinger i alderen mellem 20 og 45 år, der i dag bor i Danmark. Fælles for dem er, at de er født på Færøerne, hvor befolkningen tæller godt 48.000 mennesker.
- Det er et kæmpe problem, at de mange veluddannede fravælger deres fødeland. Vi mister enorme samfundsøkonomiske, kulturelle og sociale ressourcer, påpeger lagtingspolitikeren - Sjurdur Skáale - der netop har afsluttet en periode i det danske folketing som suppleant for sit parti Republikanerne.
På Færøerne er underskuddet af kvinder i forhold til mænd udpræget, og det viser sig særlig at gælde de unge kvinder i den fertile alder. Af en undersøgelse, som en færøsk kvindeportal gennemførte sidste år, fremgår det, at der på Færøerne bor 13 procent færre kvinder end mænd i alderen fra 20 til 24 år.
Undersøgelsen konkluderer, at færinger bosiddende i Danmark ikke tænker på samme måde, som færinger, der lever på deres fødeøer. Således mener mange "danske" færinger, at det færøske samfund er konservativt og stivnet. Mens der i det færøske samfund er et flertal imod blandt andet registreret partnerskab mellem to af samme køn, ville det se anderledes ud, hvis færingerne bosiddende i Danmark skulle bestemme. Her mener 67 procent, at registreret partnerskab bør indføres på Færøerne.